Au fugit de bataile tatalui vitreg sau ale mamei, dar au dat de pumnii si bocancii unor straini care se imbogatesc scotandu-le la vanzare trupul. Au vrut sa scape de saracie si s-au trezit obligate sa faca sex pe bani pentru a-si plati datoriile pe care nu le-au cerut. Au crezut in rude si-n prieteni, iar ei le-au vandut pe cateva sute de dolari.

Unele reusesc sa scape din retelele de prostitutie, cu sau fara ajutorul organizatiilor care lupta contra traficului de persoane, si se straduiesc sa incuie, ca-ntr-un cufar ferecat cu lanturi groase, toate amintirile urate. O noua scoala, un alt loc de munca, alti prieteni, un nou inceput. Doar la rastimpuri, cate-o amintire scapa din stransoare si le strapunge, ca o sageata otravita, inima.

Cu ajutorul specialistilor din organizatii guvernamentale sau ONG-uri care le-au recuperat din retelele de prostitutie, fetele aruncate cu forta in brate hulpave invata sa-si gestioneze trecutul si sa-si negocieze, cu sine, viitorul. Cauta antidotul la amintirile urate, ca sa poata trai din nou.

Marturii uluitoare si batalioane de specialisti

Mariana, 21 de ani, a fost vanduta de fostul ei prieten si obligata, doi ani, sa se prostitueze in Kosovo. Pe Amalia, 19 ani, din Bistrita, prietena cea mai buna a vandut-o (la 17 ani) traficantilor din Serbia. Maria, 17 ani, din judetul Mehedinti, a fost prinsa de traficanti la 16 ani si vanduta in Macedonia.

Ioana, 21 de ani, a fost vanduta de sora ei si obligata sa lucreze ca prostituata in Serbia si Muntenegru.

Asa incep povestile a mii de fete din Romania, in timp ce alte adolescente traiesc primii fiori ai dragostei ori scriu cu emotie prima poezie. Mariana, Ioana, Elena au acum la dispozitie medici, psihologi, juristi, consilieri pe probleme de munca, asistenti sociali.

Minorele sunt reinscrise la scoala, celorlalte li se gasesc locuri de munca sau sunt inscrise la cursuri de calificare, primesc haine, o locuinta protejata (in caz ca familia nu le poate sustine), tot ce au nevoie pentru a putea trai din nou "pe propriile picioare".

Si, ca sa fie siguri ca ele urmeaza calea cea buna, specialistii le monitorizeaza, o vreme, dupa ce ele ies din programul de reintegrare sociala. Astfel de organizatii sunt in toata tara, si majoritatea fetelor care au trecut prin acest gen de programe au revenit la o viata normala, spune inspector Luminita Dumitrache, de la Agentia Nationala pentru Prevenirea Traficului de Persoane.

Maria traieste intr-o locuinta secreta

Printre victimele exploatarii sexuale am gasit-o pe Maria, o pustoaica de 16 ani, subtire si fragila ca o papadie. Ne-am intalnit la un centru al Asociatiei pentru Dezvoltarea Practicilor Alternative de Reintegrare si Educatie (ADPARE), un ONG specializat.

Se rusineaza, desi nu pare timida, si intarzie inceputul discutiei. A fugit de acasa, din imprejurimile Bucurestiului, cand avea doar 14 ani, satula de certurile parintilor si dornica sa-si gaseasca de lucru. "Ca sa traiesc fara ei", devine ea serioasa.

A lasat si scoala si, ajunsa in Capitala tuturor posibilitatilor, cu visele in buzunar, s-a oprit intr-un bar sa bea un suc. Acolo a cunoscut o fata care s-a aratat preocupata de supararea ei, "parea de treaba", si i-a promis Mariei ca-i gaseste de lucru.

"Dupa doua saptamani, m-a dus la cineva acasa si acolo mi s-a spus... uite ce ai de facut." Buzele pline ale Mariei freamata, ochii ei cauta, inauntru, puterea de a descuia cufarul ferecat. "Mai erau patru fete acolo. Ne plasau ei cand gaseau clienti, ne duceau la ei si ne luau inapoi cu masina."

Sa povesteasca prin ce a trecut e ca si cum ar apasa cu degetul pe o rana infectata. Tot timpul se gandea cum sa scape si a gasit momentul, dupa un an de sclavie: "Un client a sunat-o pe plasatoare, traficantul m-a dus acolo. Am coborat din masina, am lasat clientul balta si m-am urcat intr-un taxi si am fugit, m-am dus la o ruda".

Acum, ea merge la scoala si sta intr-o locuinta secreta, unde nu are voie sa-si aduca prietenele ori colegele. Riscul ca traficantii s-o gaseasca ar fi prea mare.

Integral in Evenimentul Zilei