Din cauza fenomenului El Nino si a incalzirii globale, anul 2007 ar putea fi cel mai calduros an din toate timpurile, a anuntat Meteorological Office din Marea Britanie, citat de Reuters. Combinatia de factori care va influenta clima anul acesta va face ca temperatura medie sa depaseasca recordul stabilit in 1998.

Met Office din Marea Britanie realizeaza la fiecare inceput de an o prognoza globala. Potrivit predictiilor de anul acesta, temperatura medie la nivel global va creste cu 0,54 grade Celsius peste temperatura medie de 14 grade Celsius din perioada 1961-1990.

In urma calculelor, exista 60% sanse ca anul 2007 sa fie la fel de cald sau mai cald decat anul 1998, care acum se situeaza pe primul loc in topul celor mai caldurosi ani din lume.

"Noile informatii reprezinta inca un avertisment asupra faptului ca vremea se schimba peste tot in lume", a declarat Katie Hopkins, cercetator in cadrul Met Office, citata de Reuters.

Met Office sustine ca fenomenul El Nino, care sta la baza modificarii tiparelor meteo, va continua in primele luni din 2007, insa efectele sale nu vor fi resimtite imediat, ci abia dupa un an.

Mai multi metorologi au cazut de acord asupra faptului ca temperaturile vor creste cu doua pana la sase grade Celsius in acest secol, din cauza emisiilor de carbon rezultate din arderea combustibilor fosili.

Potrivit acestora cresterea de temperatura va conduce la scaderea calotelor glaciare, la cresterea nivelului marilor si la schimbarea tiparelor meteorologice. Toate aceste modificari ar putea conduce la declansarea de inundatii, foamete si furtuni violente care vor pune milioane de vieti in pericol.

Cei mai calzi zece ani din lume au fost inregistrati incepand cu 1994, acestia avand recorduri de temperatura care le-au depasit pe cele inregistrate in ultimii 150 de ani, potrivit agentiei meteorologice a Natiunilor Unite.