Mii de cetateni moldoveni asteapta de doua zile in fata consulatului roman din Chisinau pentru a obtine vize de calatorie in Romania. Cozile lungi si vremea nefavorabila au generat o stare de nemultumire fata de autoritatile locale si cele de la Bucuresti, relateaza Deutsche Welle.

Intre timp, ministerul Afacerilor Externe de la Bucuresti anunta ca va lua masuri privind cresterea temporara a capacitatii de procesare pentru obtinerea vizelor necesare cetatenilor moldoveni, odata cu aderarea Romaniei la UE.

Procedura de programare online pentru obtinerea vizelor romanesti s-a blocat din cauza numarului mare de cereri din ultimele zile.

Circulatia pe strazile din jurul oficiului diplomatic a fost restrictionata, iar oamenii revoltati acuza autoritatile locale si pe cele din Romania de lipsa de respect pentru cetateni.

Cererea de noi sedii pentru consulate romanesti - ignorata de Chisinau

Guvernul comunist de la Chisinau a ignorat demersurile facute de Romania in vederea deschiderii a inca doua consulate la Balti si Cahul:

"Ministerul Afacerilor Externe a facut demersuri, la inceputul anului 2006 pe langa autoritatile de la Chisinau pentru deschiderea a doua consulate generale la Cahul si, respectiv, Balti in vederea tratarii cu celeritate a cererilor de viza.

Ministerul Afacerilor Externe este in continuare in asteptarea unui raspuns lamuritor din partea autoritatilor Republicii Moldova", se precizeaza intr-un comunicat MAE.

In aceste conditii, basarabenii care nu au reusit pana acum sa-si redobandeasca cetatenia romana sunt nevoiti sa stea zi si noapte la poarta Consulatului roman din Chisinau.

Si studentii care au revenit in tara de sarbatori au nevoie de vize pentru a putea reveni la studii in Romania. In conditiile in care sesiunea de examene va incepe in curand, studentii au prioritate la depunerea cererilor de viza.

Ministerul Afacerilor Externe de la Bucuresti a luat deja masuri pentru a inlatura dificultatile aparute in procesul de acordare a vizelor pentru cetatenii Republicii Moldova, introduse odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.

"Schema de personal a fost suplimentata, au fost instalate noi terminale de procesare a cererilor de viza, iar cladirea a fost reamenajata astfel incat sa corespunda noilor cerinte.

Incepand de la 1 ianuarie, capacitatea de procesare a sectiei consulare este de peste 300 de cereri de viza pe zi, urmand ca, in functie de numarul de cereri, personalul existent sa fie suplimentat", se arata intr-un comunicat MAE emis joi.

In comunicat se spune ca procesarea vizelor a inceput chiar din 15 noiembrie 2006 si s-a lucrat inclusiv in zilele de sarbatoare. Ministerul Afacerilor Externe promite pocesarea tuturor cererilor de viza in regim de urgenta.

Programarea pentru viza se face pe internet, pe pagina Ambasadei Romaniei, dar planificarea este deja completa pana pe data de 15 ianuarie.