Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a facut public calendarul obligatiilor fiscale privind impozitul pe venit pentru anul 2007.

Astfel, persoanele fizice si juridice care au obligatia de a retine la sursa impozitele pe venit, cu exceptia microintreprinderilor si a persoanelor fizice care desfasoara activitati independente, vor depune declaratiile fiscale lunar, pana la data de 25 a lunii urmatoare celei pentru care se platesc aceste venituri.

Informatia pe scurt:

- cei care au obligatia de a retine la sursa impozitele pe venit vor depune declaratiile fiscale lunar, pana la data de 25 a lunii urmatoare;

- pana la data de 28 februarie vor depune depune fisele fiscale platitorii de venituri din salarii sau asimilate salariilor;

-pe 15 mai vor depune declaratiile fiscale contribuabilii care au realizat in 2006 venituri din activitati independente si cei care au realizat venituri in strainatate;

- retinerea impozitului aferent venitului din transferul proprietatilor imobiliare se va face pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care s-a realizat tranzactia.

Data de 25 a lunii urmatoare se aplica si platitorilor de venituri asimilate salariilor si platitorii de venituri din drepturi de proprietate intelectuala, vanzarea bunurilor in regim de consignatie, activitati desfasurate in baza contractelor de agent, comision sau mandat comercial, activitati desfasurate in baza contractelor sau conventiilor civile, activitate de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara.

Microintreprinderile si persoanele fizice care desfasoara activitati independente vor depune declaratiile fiscale trimestrial, pana la data de 25 a lunii urmatoare trimestrului.

Pana la data de 28 februarie, vor depune depune fisele la unitatea fiscala platitorii de venituri din salarii sau asimilate salariilor.

Tot pana la aceeasi data vor depune declaratii platitorii de venituri din drepturi de proprietate intelectuala, valorificarea de bunuri in regim de consignatie, contract de agent, comision sau mandat comercial si activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile, altele decat cele impozitate cu 16%.

Depunerea declaratiei anuale de venit pentru asociatiile fara personalitate juridica si efectuarea platilor anticipate aferente primului trimestru al anului 2007 de catre contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente si din cedarea folosintei bunurilor, cu exceptia impozitului pe veniturile din arendare si a veniturilor din activitati agricole, se vor face pana pe 15 martie.

Pe 15 mai vor depune declaratiile privind veniturile realizate contribuabilii care au realizat in 2006 venituri din activitati independente (activitati comerciale, profesii libere, proprietate intelectuala, transferul titlurilor de valoare) si cei care au realizat venituri in strainatate.

De asemenea, tot pe 15 mai, se vor depune cererile privind destinatia sumei reprezentand 2% din impozitul anual pentru sprijinirea fundatiilor sau a organizatiilor nonprofit.

Platitorii de venituri din dividende, dobanzi, lichidare sau dizolvare a unei persoane juridice, jocuri de noroc, premii sau pensii vor depune declaratiile pe 30 iunie.

In ultima zi a anului, pe 31 decembrie, se va calcula, retine si vira impozitul pe veniturile sub forma de dividende.

Calcularea, incasarea si retinerea impozitului aferent venitului din transferul proprietatilor imobiliare se va face de catre notar pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care s-a realizat tranzactia, iar declaratia se va depune tot de catre notari, semestrial.

Contribuabilii care renunta la optiunea pentru determinarea venitului net in sistem real, din categoria celor care obtin venituri din activitati independente care pot fi impuse pe baza de norme de venit, activitati agricole, drepturi de proprietate intelectuala si cedarea folosintei bunurilor, pot depune cererea de renuntare pana la 31 ianuarie.