Guvernatorul Bancii Centrale din Cehia, Zdenek Tuma, a declarat ca normele pe care statele UE trebuie sa le indeplineasca pentru a adera la euro sunt invechite si ar trebui revizuite, considerand ca sunt contra-productive, informeaza Forbes, citand AFX.com.

Tratatul de la Maastricht, semnat in 1992, stipuleaza ca tarile care urmeaza sa adopte moneda europeana trebuie sa indeplineasca o serie de criterii printre care apartenenta, timp de doi ani de zile, la mecanismul european al ratei de schimb, ERM-2.

Conform sistemului ERM-2, statele care adera la zona euro trebuie sa mentina moneda nationala intr-un interval de variatie de maxim +/- 15% fata de euro.

“Pe atunci, aceste criterii ar fi putut fi perfect justificate, dar astazi sunt invechite si contra-productive”, a declarat Tuma.

Acesta a adaugat ca cerinta potrivit careia inflatia statului respectiv trebuie sa fie comparabila cu aceea a celor mai puternice trei state europene, era un criteriu potrivit acum 10 ani, insa acum “avem criteriul stabilitatii preturilor asa cum e el formulat de Banca Centrala Europeana”.

Cu toate acestea, reprezentantii Bancii Centrale Europene si ai Comisiei Europene considera ca statele care doresc sa adere la euro-zona trebuie sa indeplineasca aceleasi conditii pe care le-au respectat si tarile ce au adoptat moneda euro in anii '90.

Ideea relaxarii conditiilor de aderare la euro a mai fost discutata in trecut, insa atat oficialii de la Bruxelles, cat si cei de la Frankfurt au respins-o categoric.

“Au existat nenumarate critici referitoare la conditiile de adoptare a monedei europene, multi academicieni proeminenti considerand ca respectarea lor nu are prea mult sens pentru economiile aflate in tranzitiei”, spune Silja Sepping, analist in cadrul Lehman Brothers, citat de Reuters.

Un alt argument al sefului Bancii Centrale din Cehia a fost acela ca reducerea inflatiei concomitent cu mentinerea stabilitatii monedei nationale e un obiectiv imposibil de realizat.

Romania va adopta euro in 2012-2014

Romania va adera la zona euro in perioada 2012-2014, insa numai dupa ce va indeplini o serie de conditii cum ar fi diminuarea deficitului si a datoriei publice, precum si atingerea unui anumit nivel al inflatiei, dobanzilor si cursului valutar.

Potrivit previziunilor guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, Romania ar putea intra in Exchange Rate Mechanism Iic (ERM II) in 2010, situatie in care ar putea adera la euro cel mai devreme in 2012.