Uniunea Europeana a asigurat ca disputa dintre Moscova si Minsk nu va afecta livrarile de gaze naturale catre statele din blocul comunitar.

Anuntul a fost facut,joi, de Ferran Tarradellas Espuny, purtator de cuvant al Comisiei Europene, la o zi dupa ce presedintele Alexander Lukashenko a anunta ca Belarusul va impune o taxa vamala de 45 dolari pe tona pentru exporturile de petrol care tranziteaza acest stat, relateaza Reuters.

“Semnarea acordului, la sfarsitul anului trecut, privind pretul gazului natural livrat de Gazprom catre Belarus a fost cel mai important pas in ameliorarea disputei dintre cele doua tari. Impunerea de taxe vamale exporturilor rusesti de petrol de catre autoritatile de la Minsk nu va afecta Europa si nici nu va provoca o criza energetica in aceasta iarna”, a adaugat Tarradellas Espuny.

Oficialul a precizat ca toate statele Uniunii Europene au semnalat necesitatea intensificarii cooperarii, in vederea asigurarii livrarilor de energie, dupa criza aparuta iarna aceasta intre Rusia si Belarus, si cea care a avut loc iarna trecuta, intre Rusia si Ucraina.

Belarus a anuntat ca de la 1 ianuarie a impus o taxa pentru petrolul din Rusia care tranziteaza Republica Belarus catre Europa. Masura survine pe fondul unor dispute economice intre cele doua state vecine, declansate in urma dublarii pretului la gaze naturale exportate de Gazprom catre Belarus.

Presedintele Alexander Lukasenco, considerat de autoritatile de la Washington drept ultimul dictator al Europei, a avertizat ca va lua aceasta masura ca replica la decizia Moscovei de a impune taxe vamale in valoare de 180,7 dolari pe tona de petrolul rusesc livrat Belarusului.

Republica Belarus importa de la rusi circa un milion de barili zilnic si livreaza catre Europa, prin intermediul oleoductelor Druzhba, produze derivate din petrol.

Rusia si Belarusul au semnat, pe data de 31 decembrie, un nou acord privind livrarile de gaze naturale, care prevede majorarea pretului platit de Republica Belarus, evitand, in ultimul moment, potentiale probleme in exporturile catre statele europene.

Pe de alta parte, Belarusul a anuntat, miercuri, ca Rusia a suspendat importurile de zahar alb din aceasta tara, acuzand statul vecin ca livreaza un produs obtinut din trestie de zahar, si nu din sfecla.