Elevii romani se pot inscrie la o scoala din Spania in anul de studiu pe care l-ar fi urmat si daca ar fi continuat pregatirea in Romania. Acest lucru va putea fi posibil dupa echivalarea diplomelor preuniversitare obtinute in tara sau a documentelor care atesta anii de studiu efectuati.

Elevii romani care doresc sa studieze in Spania se pot inscrie in acelasi an scolar in care s-ar inscrie daca ar fi in Romania, cu aceleasi drepturi ca orice elev spaniol. Ca si in Romania, invatamantul in Spania este obligatoriu si gratuit.

[c:1:d]Pentru inscrierea in clasele I - IX, nu este nevoie de niciun document din partea scolii din Romania, insa elevii care doresc sa studieze in clasele a X-a sau a XI-a au nevoie de adeverinta de la scoala urmata, care sa ateste studiile efectuate.

Pentru echivalarea diplomelor preuniversitare obtinute in Romania, elevii romani trebuie sa completeze o cerere tip care poate fi descarcata de aici si o fisa de inscriere provizorie in centre educative si la examene oficiale (care se obtin de la Ambasada Spaniei - Biroul Atasat Invatamant sau de pe internet), o fotocopie stampilata a

pasaportului (care se obtine in Romania la Biroul Atasat Invatamant sau la Ambasada Spaniei, iar in Spania se poate obtine la orice institutie oficiala), informeaza, joi, DMS.

Totodata, pentru echivalare mai sunt necesare diploma de bacalaureat autentificata la Centrul National de Recunoastere si Echivalare a Diplomelor din cadrul Ministerului Educatiei si Cercetarii, o traducere in limba spaniola a acesteia, foaia matricola legalizata la notariat si tradusa in spaniola, toate supralegalizate cu Apostila de la Haga.

Potrivit Departamentului pentru Munca in Strainatate, elevii romani trebuie sa faca si dovada ca au platit taxa de echivalare a diplomelor, in suma de 42,45 de euro, intr-un cont din Spania, prezentand ordinul de transfer bancar al acestei sume. Aceste documente pot fi depuse atat la biroul de primire din Spania, cat si la cel din Romania.

Cererea de echivalare in Spania a diplomei de studii preuniversitare poate fi prezentata de persoana interesata sau de parinti, in cazul in care este vorba de un minor, sau de o alta persoana imputernicita cu procura din partea solicitantului.

Documentul de obtinere a echivalarii diplomei de studii preuniversitare va fi trimis solicitantului de catre Ministerul Educatiei si Stiintei din Spania, la adresa indicata de acesta in cererea tip.