Comisia Europeana va prezenta saptamana viitoare un proiect care face apel la “realizarea unei noi revolutii industriale” in domeniul energetic, menita sa asigure securitatea energetica a UE, protejarea mediului inconjurator si stimularea competitiei pe aceasta piata, se arata intr-un document ce urmeaza a fi publicat pe 10 ianuarie si citat de Reuters.

Documentul obtinut de Reuters face un apel pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon si cresterea productiei de energie obtinuta din surse regenerabile.

Una din prioritatile Uniunii Europene il constituie lupta impotriva schimbarilor climatice precum si promovarea metodelor de crestere economica si mai ales reducerea dependentei statelor membre fata de importurile de energie, se mai arata in document.

“Documentul nu contine insa detalii amanuntite intrucat membrii Comisiei au opinii divergente in privinta modului in care ar trebui sa fie liberalizata piata energetica “, a declarat o sursa din cadrul CE citata de Reuters.

“In practica, acest lucru inseamana transformarea economiei europene intr-una foarte eficienta din punct de vedere energetic, in care resursele consumate sa fie produse pe plan local, prin incurajarea unei noi revolutii industriale(...)”, se mai arata in textul proiectului.

Franta si Germania se opun liberalizarii pietei

[c:1:d]Proiectul confirma informatiile precedente care anuntau ca CE are in vedere doua optiuni pentru reducerea influentei detinute de grupurile mari de utilitati, fara a schimba totusi legislatia.

Masura mai severa, despre care sursele citate de Reuters spun ca are ca oponenti Germania si Franta, prevede divizarea comapaniilor de utilitati care detin atat facilitati de productie cat si retele de distributie- este cazul E.On si RWE din Germania sau EDF din Franta.

A doua optiune ar crea un operator independent, caz in care producatorul de energie ar ramane in posesia activelor responsabile de distributie fara posibilitatea de a interveni insa in activitatile acestora.

Surse din Comisie au precizat ca Neelie Kroes, Comisarul pentru Concurenta si Peter Mandelson, Comisarul pentru Comert au sustinut puternic liberalizarea cat mai urgenta sectorului energetic in timp ce germanul Guenter Verheugen, Comisar pentru Industrie si francezul Jacques Barrot, Comisarul pentru Transport, s-au opus vehement.

Oficialii CE sunt de parere ca nivelul emisiilor de dioxid de carbon ar trebui redus la jumatate pana in anul 2050 comparativ cu nivelul inregistrat in 1990, sustinand totodata si rolul importand pe care UE l-ar avea in promovarea acestor idei la nivel mondial.

Sectorul energetic are nevoie de 900 de miliarde de euro

O alta mentiune a proiectului stipuleaza ca fiecare guvern in parte va avea posibilitatea de a lua o decizie referitoare la producerea de energie nucleara.

Documentul mentioneaza ca sectorul energetic va avea nevoie de investitii de peste 900 de miliarde de euro in urmatorii 25 de ani pentru a investitii in modernizare si cresterea capacitatilor de productie.

Uniunea Europeana ar trebui sa fie promotorul unui acord international privind reducerea consumului de energie, urmand ca o astfel de intelegere sa poata fi semnata in timpul desfasurarii Jocurilor olimpice de la Beijing, 2008.