Democratii au preluat oficial controlul asupra Senatului si Camerei Reprezentantilor. Cel de-al 110-lea Congres al Statelor Unite s-a reunit, joi, pentru prima data, dupa ce democratii au castigat alegerile din 7 noiembrie, obtinand controlul in ambele camere pentru prima oara dupa 12 ani, transmite Reuter.

Aproape 500 de congresmani, adica o treime din Senat si toti cei 435 de membri ai Camerei Reprezentantilor au depus juramantul in fata vicepresedintelui Dick Cheney, presedinte al Senatului. Una dintre primele actiuni ale Camerei Reprezentantilor va fi sa o aleaga pe Nancy Pelosi, democrat de orientare liberala din California, ca presedinte.

Pelosi, congresmen de California, va fi prima femeie care va detine functia de presedinte al Camerei Reprezentantilor in cei 218 de ani de activitate. Ea si-a propus sa faca ordine in Congres, afectat in ultimii doi ani de o serie de scandaluri. Unul din primele voturi exercitate in camera va viza impunerea unor restrictii in cadrul relatiilor dintre politicieni si persoanele care fac lobby.

"Gata cu lobbyistii care organizeaza excursii de golf . S-a terminat cu toate cadourile oferite de acestia", a declarat Nancy Pelosi care a redactat pachetul de legi etice ajutata de congresmenul democrat de Massachusetts, Marty Meehan.

Liderul de la Casa Alba, Gerge W. Bush, a incercat sa descrie in termeni pozitivi viitoarele relatii de colaborare cu noul Congres. El a cerut reducerea cheltuielilor, un buget echilibrat si un consens in problema irakiana.

"Este timpul sa lasam politica deoparte si sa ne axam asupra viitorului", a adaugat Bush, al carui mandat de presedinte va expira la sfarsitul anului 2008.

Democratii au salutat atitudinea presedintelui, dar au precizat ca vor ramane rezervati pe toata perioada colaborarii cu autoritatile de la Washington.

"Speram ca atunci cand presedintele spune compromis, acest lucru nu inseamna ca va trebui sa sa ne supunem ordinelor lui, asa cum a procedat in trecut", a declarat senatorul democrat de New York, Charles Schumer.

Democratii au castigat majoritatea locurilor din Senat si Camera reprezentantilor la alegerile de la inceputul lunii noiembrie, in special datorita nemultumirii publice fata de razboiul din Irak si ceea ce analistii au numit un Congres republican "ineficient".

Printre promisiunile avansate de democrati in campania electoraa au fost marirea salariului minim pentru prima data in ultimii zece ani, reducerea dobanzii la imprumuturile de stat contractate de studenti si consolidarea securitatii interne.