Ioana Lupea: "Legea cultelor este reverenta lui Traian Basescu fata de patriarhul Teoctist. Dupa promulgarea ei, presedintele ar putea fi sanctificat de Biserica Ortodoxa Romana".

Legea cultelor este reverenta lui Traian Basescu fata de Patriarhul Teoctist. Impacarea cu ierarhii BOR pe care i-a suparat refuzandu-le amplasarea Catedralei Neamului in Parcul Carol, prin afirmarea dreptului homosexualilor la spatiul public si prin deschiderea dosarelor preotilor.

BOR isi adjudeca putere financiara si influenta publica prin proiectul promulgat de Traian Basescu, in dispretul societatii civile. Rebotezat politic crestin-democrat, seful statului avea nevoie de prietenia, nu de ostilitatea Bisericii Ortodoxe - care l-a scos din cristelnita pe Gigi Becali candidatul crestin - si de recunoastere in familia conservatoare europeana.

Desi afirma neutralitatea statului fata de religii si nu-i implineste visul de a fi declarata nationala, legea favorizeaza financiar Biserica Ortodoxa prin subventii acordate in functie de numarul credinciosilor.

Protejeaza bisericile traditionale, ortodoxa, catolica si reformata, de concurenta cultelor neoprotestante care castiga teren in mediul rural si in Transilvania prin politici sociale. Recunoasterea si finantarea cultelor sunt restrictionate prin impunerea unei vechimi de functionare si a unui numar de credinciosi.

Fapt care risca sa-l mute pe Traian Basescu de pe axa Bucuresti-Washington pe axa raului. Biserica Baptista, validata legal, dar discriminata pecuniar, beneficiaza de un lobby foarte puternic la Casa Alba si in Congresul Statelor Unite.

Organizatiile americane pentru libertate religioasa au atacat deja legea si pe promulgatorul ei, acuzat, culmea, ca nu s-a distantat de comunism, semn ca e nevoie de mai mult decat o declaratie de condamnare pentru a fi credibil.

Legea pedepseste orice forme, mijloace, acte sau actiuni de defaimare si invrajbire religioasa si ofensa publica adusa simbolurilor religioase. Avocatii ei in sutana sau in civil spun ca previne intoleranta impunand respectul fara tagada fata de toate religiile, ca preintampina ciocnirea intre crestinism si islam pe pamant romanesc.

Desi insusi Traian Basescu vorbea in Qatar seicilor cu pompa de petrol in curte despre buna intelegere intre populatia majoritara ortodoxa si musulmani. Rapirea a trei cetateni romani in Irak nu a starnit resentimente impotriva acestora, iar caricaturile daneze ironice la adresa profetului n-au fost diseminate de media autohtona, din respect.

Deloc surprinzator, necesitatea articolului cu pricina a fost propovaduita la televizor de preoti ortodocsi si nu de imami care contestau valoarea estetica a unei creatii artistice pe criterii canonice. Sa vedem daca piesa "Evanghelistii" a Alinei Mungiu Pippidi este sau nu arta, ameninta unul dintre ei intr-o emisiune pe TVR 1.

Alina Mungiu Pippidi nu va fi arsa pe rug pentru erezie ca Giordano Bruno de Inchizitie, nici trimisa la puscarie din moment ce legea nu prevede in mod expres pedepse.

Dar piesa ei ar putea fi scoasa din repertoriile teatrelor de stat: acest articol asaza, in primul rand in mana Bisericii Ortodoxe majoritare, dar si a celorlalte religii, un instrument de presiune asupra institutiilor statului pentru a limita libertatea de exprimare. Iar parghii exista, slava Domnului, de la lipsa de bani la refuzul autorizarii.

Dupa promulgarea acestei legi, Traian Basescu ar putea fi sanctificat alaturi de Stefan cel Mare.