Plural, colectia interdisciplinara a editurii Polirom a depasit 200 de titluri publicate, carti de referinta, traduceri ale unor lucrari celebre, autori consacrati, prin care si-a cistigat pozitia de bibliografie selectiva pentru cele mai importante domenii ale cunoasterii umane.

Cele mai noi patru aparitii in aceasta colectie sint: Pier Paolo Pasolini, Scrieri corsare; Jose Antonio Marina, Inteligenta esuata. Teoria si practica prostiei; Mihai Valentin Vladimirescu, O istorie a Bibliei ebraice si Salman Rushdie, Dincolo de limite.

  • Pier Paolo Pasolini
    Scrieri corsare
    Traducere de Oana Bosca-Malin si Corina Anton
    Prefata la editia in limba romana de Piero Spila

    Pier Paolo Pasolini este, fara indoiala, cel mai controversat personaj al Italiei contemporane: poet, prozator, eseist, traducator, scenarist, actor in propriile filme si un regizor care a iscat multe reactii adverse: a fost chiar arestat pentru filmul Ro.Go.Pa.G, considerat blasfemiator, iar 120 de zile ale Sodomei (o combinatie intre fascismul lui Mussolini si ... invatamintele marchizului de Sade) a fost interzis in multe tari.

    „Scrierile corsare ramine unul dintre rarele exemple de critica intelectuala radicala a societatii dezvoltate din Italia.” (Alfonso Berardinelli)

    Volumul cuprinde eseuri critice, precum si o serie de documente la care Pasolini face referire in textele sale. Temele merg de la critica literara pina la politica (citeva eseuri despre fascism si antifascism, raportul dintre puterea politica si Biserica), religie (toleranta Bisericii, analiza discursurilor Papei) si cultura.

    Eseurile sint ordonate in functie de data aparitiei, Pasolini provocind cititorul sa descopere singur corelatiile lor, reordonind si reconstruind astfel cartea.
    Pentru mai multe detalii despre Pier Paolo Pasolini: http://www.pasolini.net/.



  • Salman Rushdie
    Dincolo de limite
    Traducere de Petru Dulgheru

    „Un mare povestitor, in traditia realismului magic al lui Grass, Calvino, Borges si Marquez” (The Observer), „cel mai controversat scriitor in viata” (Library Journal), „incisiv si misterios, ingenios si provocator” (The New York Times); personaj intrat in cultura de masa (actorii din Seinfeld vorbesc despre el, la fel cei din Jurnalul lui Bridget Jones);

    singurul scriitor care a compus impreuna cu cei de la celebra formatie U2; laureat al mult-rivnitului Booker Prize pentru Copiii din miez de noapte - scriitorul Salman Rushdie este, la rindul sau, un personaj pe cinste.

    Eseurile reunite in volum - marturisiri tulburatoare despre perioada traita sub amenintarea fatwei emise de ayatollahul Khomeini, dar si polemici literare sau discutii despre pasiunile sale (fotbalul, muzica rock, filmele) - compun portretul lui Salman Rushdie, intelectual veritabil, romancier cunoscut in intreaga lume si militant pentru libertatea de expresie.

    Subiectele alese variaza de la Vrajitorul din Oz, India sau scriitori ca Angela Carter, Arthur Miller, Edward Said, J.M. Coetzee si Arundhati Roy pina la unele probleme politice actuale: situatia din Kashmir, Irlanda de Nord, Kosovo, lumea islamica versus lumea occidentala, alegerile americane din 2000 sau atacul terorist de la 11 septembrie 2001.

    Volumul se incheie cu o prelegere ce ii da si titlul, in care Rushdie analizeaza tema limitelor: depasirea lor, inlaturarea tabuurilor si - in lumina a ceea ce s-a intimplat pe 11 septembrie - frontierele iluzorii ale lumii in care traim.
    Pentru mai multe detalii despre Salman Rushdie: http://en.wikipedia.org/wiki/Salman_Rushdie.



  • Jose Antonio Marina
    Inteligenta esuata
    Teoria si practica prostiei
    Traducere din limba spaniola de Cristina Sava si Rafael Pisot

    Jose Antonio Marina - scriitor spaniol, profesor si cercetator in domeniul fenomenologiei, psihologiei genetice si lingvisticii, cap de afis, impreuna cu Fernando Savater, al filosofiei spaniole din ultimele decenii.

    Prima carte i-a aparut in 1992 si, de atunci, atit premiile obtinute, cit si milioanele de cititori au facut din el una dintre cele mai importante 25 de personalitati ale Spaniei contemporane.

    Asa cum exista o teorie a inteligentei umane, la fel de bine ar putea lua nastere si o teorie a prostiei. Pornind de la aceasta premisa, Jose Antonio Marina realizeaza o abordare originala si atractiva a prostiei. Esecul inteligentei, asa cum numeste eufemistic Marina prostia, explica unele dintre fenomenele cele mai dramatice ale istoriei recente, printre care ororile naziste si comuniste.

    Insa efectele prostiei nu se resimt doar pe plan politic si social, acestea continua sa provoace esecuri si in planul individual, in cel cotidian al cunoasterii, al vointei ori afectiv. Date fiind raspindirea ei si raul pe care il genereaza, prostia este o amenintare pentru specia umana, crede autorul, iar intre primele masuri de aparare se afla dezvaluirea cauzelor si a mecanismelor ei.
    Pentru mai multe detalii despre Jose Antonio Marina: http://www.joseantoniomarina.net/.



  • Mihai Valentin Vladimirescu
    O istorie a Bibliei ebraice
    Prefata de Adrian Schenker

    „Studiile de istorie a textului biblic al Vechiului si Noului Testament nu sint numeroase in Bisericile ortodoxe...

    Mihai Vladimirescu face astfel opera de pionierat publicind in Romania o sinteza a istoriei textului Vechiului Testament si facind, cu siguranta, un mare serviciu teologilor romani, fie ei studenti sau teologi experimentati, oferindu‑le o introducere solida in acest domeniu de studii.” (Parintele Adrian Schenker)

    Biblia ebraica a suscitat de-a lungul timpului vii dispute legate de aparitia si transmiterea textului sacru. Au circulat diverse teorii, de la cea a inspiratiei totale a Scripturii, potrivit careia Dumnezeu le-a sugerat scriitorilor biblici chiar si semnele vocalice ale alfabetului ebraic, pina la cea care considera Biblia o lucrare lipsita de inspiratie divina.

    Depasind aceste extreme, cercetatorii biblici, teologi si filologi, au aratat ca Scrierea Sfinta este rezultatul unor eforturi de generatii de a consemna si transmite cit mai fidel cuvintul revelat al lui Dumnezeu.

    Originile textului ebraic, diferenta dintre canonul ebraic si cel biblic crestin al Vechiului Testament, aparitia textului masoretic, pastrarea textului biblic in manuscrise si in principalele editii moderne ale Bibliei ebraice sint temele abordate in acest volum referential atit pentru studiile biblice, cit si pentru cele de filologie clasica din tara noastra.

    In colectia „Plural” se afla in pregatire volumele:
    • Mihail Neamtu, Gramatica Ortodoxiei. Traditia dupa modernitate
    • Michael Johnston, Simptomele coruptiei. Bogatie, putere si democratie