Opinii divergente la Bruxelles cu privire la viitoarea structura a Comisiei Europene. Danuta Hubner, comisarul polonez, a criticat vehement pozitia omologului sau german, Gunther Verheugen, potrivit caruia statele comunitare mici nu au nevoie de comisari cu drepturi depline.

Hubner a precizat ca aceasta idee alimenteaza crearea a doua categorii de state, in functie de dimensiune, noteaza EuObserver.

"Crearea a doua categorii de state comunitare si acceptarea dimensiunii drept criteriu, pe baza caruia un stat ar avea dreptul sa numeasca un comisar, sunt nefondate si, sincer, inacceptabile", a declarat, joi, Hubner pentru agentia poloneze PAP.

Vicepresedintele Comsiei Europene, Guenter Verheugen, a apreciat miercuri ca statele membre mai mici nu trebuie neaparat sa fie reprezentate de un comisar, adaugand ca un post de vicecomisar ar putea fi la fel de avantajos.

"O tara mica are mai mult de castigat de pe urma unui vicecomisar intr-un domeniu important, decat din partea unui comisar care se ocupa de un domeniu marginal", a declarat Verheugen.

"Avem nevoie de o Comisie Europeana eficienta si foarte competenta", a adaugat Verheugen, precizand ca propunerea sa ar fi o solutie in procesul de reformare institutionala.

"Sper ca presedintia germana, care si-a inceput mandatul la 1 ianuarie, va da un impuls adecvat acestui proces de birocratizare", a adaugat el.

Dezbaterea are loc inainte de tentativa UE de a revitaliza procesul de reformare institutionala in cursul acestui an.

Fiecare din cei 27 de membri este reprezentat de un comisar. Leonard Orban a fost desemnat din partea Romaniei drept comisar pentru Multilingvism, iar Meglena Kuneva din partea Bulgariei a fost numita comisar pentru Protectia Consumatorului.

Atribuirea lui Orban a portofoliu pentru Multilingvism pare sa afecteze credibilitatea sistemului clasic de repartitie a posturilor de comisar fiecarui stat membru, deoarece majoritatea considera domeniul comisarului roman drept unul neglijabil, mai comenteaza EUObserver.