Magazinele de la coltul blocului au trecut in premiera pe locul doi in topul preferintelor bucurestenilor, dupa supermarketuri.

Amenintate de expansiunea agresiva a hipermarketurilor, buticurile au inceput sa piarda suprematia vanzarilor in randul magazinelor care comercializeaza bunuri de larg consum, cu precadere in Bucuresti.

Aceasta este concluzia unui studiu realizat recent de compania de cercetare de piata GfK si care masoara consumul casnic al romanilor pe diferite categorii de produse.

In ultimul an, de cateva ori pe saptamana a fost inaugurat la noi cate un magazin de suprafata mare, investitorii fiind atrasi in principal de cresterea puterii de cumparare si de apropiata aderare la Uniunea Europeana. Asa se face ca hipermarketurile si-au dublat cota de piata, de la 3% la 6%.

La randul lor, discounterii au luat un avant vizibil, in acest tip de magazine ajungand cam 4% dintre consumatori. Supermarketurile isi pas-treaza pozitia dominanta, cam jumatate din consumatorii romani alegand sa se aprovizioneze de aici.

"In primele noua luni, hipermarketurile si discounterii aproape si-au dublat numarul clientilor. Totusi, ponderea este semnificativ mai mica decat cea a supermarketurilor, care beneficiaza deocamdata de o reprezentare geografica mai buna", explica Andi Dumitrescu, managing director la GfK Romania.

In aceste conditii, in trei ani comertul modern ar putea ajunge sa reprezinte jumatate din piata la nivelul intregii tari, si nu doar in Bucuresti.

Ratele bancare domolesc apetitul cumparaturilor

Dezvoltarea segmentului de bunuri de larg consum (fast moving consumer goods sau FMCG) in acest an se datoreaza unui comportament diferit al consumatorului.

Romanul cheltuieste mai mult cu 20% la fiecare act de cumparare fata de anul trecut, tendinta domolita de faptul ca frecventa cumparaturilor saptamanale este mai scazuta. In privinta sumelor alocate de romani pentru bunurile de larg consum, studiul indica o crestere a cheltuielilor de doar 12% in acest an fata de 2005.

Potrivit analistilor, principala cauza o constituie ratele bancare pentru bunurile de folosinta indelungata, o pondere importanta a consumatorilor fiind astfel obligati sa aloce sume mai mici pentru bunurile de larg consum.

Chiar si asa, produsele din segmentul FMCG au inregistrat dublari ale vanzarilor in ultimii sase ani si au crescut ametitor afacerile deopotriva ale comerciantilor si producatorilor.

"Inceputul anului a fost cea mai promitatoare perioada, continuand oarecum euforia din 2005, dupa care, urmatoarele doua trimestre au adus cresteri semnificativ mai mici", precizeaza reprezentantul GfK Romania.

Integral in Evenimentul Zilei