Generalul Pahontu va coordona "activitatea pentru tratamentul medical" al lui Basescu, Vacaroiu si Olteanu, a decis CSAT

Dupa scandalurile provocate de operatia presedintelui Basescu la Viena si a premierului Tariceanu la Bordeaux, CSAT a decis sa incredinteze directorului SPP coordonarea activitatii de "investigare, interventie si tratament" medical in cazul in care este afectata sanatatea sefului statului, precum si a presedintilor celor doua Camere ale parlamentului.

Potrivit unei hotarari a CSAT, adoptata la 20 decembrie 2005 - si care, desi are caracter nesecret, nu a fost anuntata public -, Serviciul de Protectie si Paza este institutia care organizeaza asigurarea asistentei medicale pentru primii trei demnitari ai statului roman.

Daca aceasta hotarare se va aplica ad litteram, interesantele conferinte de presa ale medicilor de la spitalul vienez unde s-a operat Basescu vor deveni istorie. "Acordarea de informatii cu privire la caz se poate face numai cu acordul pacientului sau al SPP, prin comunicate de presa", se prevede in hotararea CSAT.

Potrivit acestei hotarari, directorul SPP mai are o atributie care ar putea reprezenta o intruziune in viata privata a demnitarilor: el are acces la dosarul medical al pacientilor. Dosarul, alcatuit de medicul de familie si care cuprinde, printre altele, antecedentele personale patologice, precum si tratamentele cronice efectuate, este "prezentat" directorului SPP.

Hotararea CSAT din 20 decembrie face referire la o "comisie medicala centrala" - comisie ce urmeaza sa fie constituita de Ministerul Sanatatii, potrivit directorului SPP, Lucian Pahontu - care decide daca o interventie medicala poate fi efectuata in tara sau in strainatate.

Daca interventia medicala se executa in strainatate "la cererea expresa a demnitarului", costurile vor fi suportate de acesta, a decis CSAT. Asistenta medicala preventiva este asigurata de Centrul Medical al SPP, iar Spitalul Militar Central se ocupa de ambulantele care intervin in caz de urgenta.

Potrivit unor surse din CSAT, hotararea privind asistenta medicala a sefului statului si a presedintilor celor doua Camere ale Legislativului nu ii include si pe membrii guvernului, intrucat premierul Tariceanu a cerut, in sedinta consiliului, ca aceasta problema sa fie reglementata prin hotarare de guvern.

Exista, teoretic, posibilitatea, ca inaltii demnitari ai statului roman sa aiba parte de regimuri diferite in cazul in care au nevoie de o interventie medicala.

SPP nu intervine in chestiunile medicale

"Prin faptul ca noi coordonam aceasta activitate sa nu inteleaga cineva ca eu si SPP decidem daca trebuie efectuata sau nu o operatie", a declarat directorul SPP, Lucian Pahontu. El a insistat asupra faptului ca o astfel de decizie apartine comisiei medicale care urmeaza sa fie constituita.

"Daca mi se spune: domnule general, nu il putem opera in tara, noi asiguram transportul in strainatate sau il ducem pe demnitar de la spitalul X la spitalul Y", a aratat Pahontu. In ceea ce priveste faptul ca directorului SPP ii este prezentat dosarul medical al inaltilor demnitari, Pahontu a spus ca institutia pe care o conduce are rolul de a asigura confidentialitatea datelor.

"Baza de date exista la noi", a afirmat directorul SPP, referindu-se la faptul ca demnitarii sunt supusi unui control medical anual.

Integral in Adevarul