20 de organizatii non-guvernamentale romanesti si internationale considera ca legea cultelor incalca dreptul la exprimare al individului si vor ataca actul normativ la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO).

Asociatia „Solidaritatea pentru Libertatea de Constiinta” a anuntat ca va incepe demersuri si in instantele romanesti si in cele europene

Articolul 13, care interzice orice forme, mijloace, acte sau actiuni de defaimare si invrajbire religioasa si ofensa publica adusa simbolurilor religioase, reprezinta marul discordiei intre legiuitori si asociatiile religioase.

Aplicarea stricta a acestei prevederi poate aduce atingere libertatii de exprimare, actele artistice putand fi asimilate defaimarii si ofensei, iar, de exemplu, carti precum "Codul lui Da Vinci" sau piesa "Evanghelistii" ar putea fi interzise.

Presedintia, prin consilierul Bogdan Tataru Cazaban, a declarat vineri, in cadrul emisiunii “Ora de stiri” de la TVR2, ca legea nu implica nicio cenzura, nu incalca niciun drept si, mai ales, nu impune nicio pedeapsa. Dimporiva, ea a fost elaborata in conformitate cu prevederile constitutiei, care garanteaza libertatea de constiinta.

Institutul pentru Religie si Politici Publice din Washington considera ca Legea cultelor este cea mai proasta din Europa.