Guvernul britanic va lansa, saptamina viitoare, o campanie publicitara in valoare de un milion de lire sterline, prin care va avertiza ca angajatorii care ofera de lucru romanilor si bulgarilor fara permise de munca, relateaza cotidianul The Sun, citat de Novinite.com. Patronii care vor face totusi angajari ilegale risca sentinte cu inchisoarea.

Campania vizeaza in special firmele mici care platesc imigrantii cu salarii minime. Cei care vor fi prinsi ca angajeaza muncitori la negru vor fi amendati cu 2.000 de lire sterline sau risca o pedeapsa de pina la doi ani de inchisoare pentru exploatare.

In afara de reclame, circa 500.000 de fluturasi au fost trimisi patronilorde companii. "Campania isi propune sa transmita angajatorilor un avertisment cat de poate de clar. Este responsabilitatea lor sa verifice statutul legal al muncitorilor pe care ii angajeaza", a declarat ministrul pentru imigratie, Liam Byrne.

Totodata, si muncitorii clandestini din Bulgaria si Romania risca sa fie amendati.

Tabloidul britanic mai mentioneaza ca firmele de transport rutier din Bulgaria si-au sporit numarul de curse catre Marea Britanie de la doua pe saptamana, la doua pe zi. Un agent care vinde bilete la Sofia a declarat pentru The Sun ca toate autocarele programate pentru aceasta saptamana si pentru cea viitoare au fost deja ocupate.

Inainte de aderarea Romaniei si Bulgariei la UE, The Sun a dus o adevarata campanie de presa impotriva imigrantilor romani si bulgari, avertizand ca acestia vor veni in numar mare in Marea Britanie unde vor aduce cu ei criminalitate si boli, precum TBC sau SIDA.

De la 1 ianuarie, Londra a restrictionat accesul romanilor si bulgarilor pe piata muncii. Muncitorii necalificati din aceste tari au voie la doar 20 de mii de permise de munca pe an.