Recordul de temperatura pentru luna ianuarie a fost depasit duminica la New York, unde la pranz s-au inregistrat peste 20 de grade Celsius. Totodata in urma unei avalanse, o autostrada din Colorado a fost blocata, acoperind masini si oprind traficul ore in sir.

Meteorologii afirma ca incalzirea exagerata a vremii in aceasta perioada se datoreaza fenomenului “El Nino”, care determina ierni calduroase in special pe coasta de nord-est a Statelor Unite.

Valori de temperatura extrem de ridicate pentru aceasta perioada s-au inregistrat la New York in jurul pranzului, cand termometrele indicau 70 de grade Fahrenheit, aproximativ 21 de grade Celsius. Precedentul record data din anul 1950, cand in Central Park au fost atinse 63 de grade Fahrenheit sau 17 grade Celsius.

Vremea calduroasa a facut ca mii de oameni sa iasa in strada si in parcurile din metropola, iar vanzarile la inghetata si apa minerala au inregistrat si ele cresteri spectaculoase.

In acelasi timp, statiunile de schi din statul New York au fost inchise, dupa ce lipsa zapezii a facut ca sute de turisti sa-si anuleze sejururile, iar hotelurile sa anunte scaderi ale profitului chiar si de 65 la suta. Potrivit localnicilor, este pentru prima oara in 32 de ani cand partiile de schi din zona au fost inchise.

Temperaturi mult peste limita normala s-au inregistrat si in alte orase de pe coasta estica a Americii, printer care Boston, Albany, Atlantic City si Newark (New Jersey). Serviciile de meteorologie au anuntat ca temperaturile vor reveni la normal la New York in zilele urmatoare, iar marti se asteapta primii fulgi de zapada.

In acelasi timp, statul Colorado continua sa fie acoperit de zapada, dupa ce trei furtuni s-au abatut asupra zonei in ultimele saptamani, insotite de vanturi puternice si temperature scazute. O avalansa de zapada produsa duminica a cazut peste autostrada 40, in apropiere de Denver, acoperind cateva masini si blocand complet traficul.

Potrivit martorilor oculari, turistii aflati in zona au folosit lopeti si bete de schi pentru a-i elibera pe cei aflati sub stratul de zapada. Cel putin opt persoane au avut nevoie de ingrijire medicala, doua dintre ele fiind spitalizate. Autoritatile din Colorado au anuntat ca avertismentul de avalansa ramane in vigoare pana duminica seara.