Am intrat in Europa cu biruri la drumul mare

Sfaturi si solutii de la presedinte si guvern

La randul sau, edilul Lucian Iliescu a precizat ca a decis sa suspende plata celor doua taxe, dupa ce s-a consultat cu reprezentanti ai guvernului si a vorbit de cateva ori la telefon si cu presedintele Basescu. „Nu fac nimic de capul meu. Intotdeauna m-am consultat cu conducerea tarii. Ieri (sambata - n.r.) am discutat de trei ori cu presedintele Basescu.

Dansul era implicat in alte activitati, dar a dorit sa fie informat. Am discutat si cu premierul Tariceanu de trei ori. Am mai discutat si cu alti membri ai guvernului”, a explicat Iliescu.

El a adaugat ca doreste sa se intalneasca cu reprezentantii guvernului pentru a gasi o solutie de finantare pentru infrastructura din Vama Giurgiu. „Taxele acestea erau o sursa de venituri importanta pentru Giurgiu. (...) Am contractat credite pentru intretinerea si modernizarea infrastructurii orasului si acestea trebuie rambursate.

Guvernul trebuie sa gaseasca o alta solutie de finantare”, a mai precizat Iliescu.

Un baron local

Lucian Iliescu este un personaj controversat. Ales primar in 1996 din partea Partidului Socialist al Muncii, el a sarit in barca PNL, dupa patru ani. Este sef al PNL Giurgiu, partid care a castigat majoritatea in consiliul local, in anul 2004.

A fost tinta a numeroase acuzatii din partea adversarilor politici si a presei: de la afaceri suspecte cu bani publici pana la amenintarea unui ziarist cu pistolul. In acest an, s-a facut remarcat prin cadoul inedit oferit de 8 Martie functionarelor de la primarie: o petrecere cu stripperi, platita din bugetul local.

Integral in EVZ

Primarul Iliescu il sfideaza pe Basescu: "Am fost si la femei impreuna"

Sute de locuitori din Bulgaria ameninta sa blocheze saptamana aceasta Podul Prieteniei

Primarul de Giurgiu i-a dat de lucru presedintelui Basescu. Lucian Iliescu - edilul orasului de pe Dunare - a trecut peste interventia sefului statului in scandalul taxei de tranzit si a mentinut "birul" impus la trecerea prin zona municipiului. Taxa de tranzit a disparut sambata, la 20 de minute dupa interventia telefonica a lui Basescu, si a revenit duminica dimineata, la ora 4.

Consecinte nu vor exista insa; asa cum declara Lucian Iliescu: "Ma inteleg foarte bine cu Traian Basescu" Am fost si la femei impreuna". Aceasta declaratie a fost facuta de Lucian Iliescu la sfarsitul saptamanii, la sediul Primariei, intr-o conferinta de presa ad-hoc si poate fi accesata pe site-ul ziarului Gandul.

Integral in Gandul

Interventia lui Basescu a deblocat vama

Nu numai pe granita de vest s-au inregistrat incidente, ci si la frontiera de sud a Romaniei. De data aceasta, motivul tensiunilor a fost controversata taxa vamala perceputa de Primaria Giurgiu pentru camioanele care tranziteaza vama din localitate a fost temporar suspendata. Acest lucru a fost posibil dupa ce presedintele Traian Basescu l-a sunat pe primarul urbei.

Primarul municipiului Giurgiu, Lucian Iliescu, a recunoscut ca a fost sunat de presedinte si intrebat ce se intampla in vama. "Aceasta masura nu este convenabila, nici legala din punctul de vedere al documentelor. Totusi sunt multumit ca, in urma negocierilor care au durat patru ore, situatia a fost rezolvata momentan, iar circulatia a fost reluata", declara sambata primarul Giurgiului.

Integral in Romania Libera

Europa nu a ajuns la Giurgiu

Scandalul birurilor feudale percepute in Vama Giurgiu a facut, in numai doua zile, inconjurul Europei si nu numai. Agentiile internationale de presa au preluat rapid protestele camionagiilor revoltati ca autoritatile romane nu isi respecta angajamentele luate fata de UE.

Cu toate ca taxele din vama au adus sute de miliarde la bugetul primariei, nimeni nu poate spune precis ce s-a intamplat cu acesti bani. Portul parasit, strazile desfundate si blocurile cu tencuiala cazuta din Giurgiu creioneaza un peisaj sumbru, fara nicio legatura cu Uniunea Europeana.

Integral in Adevarul