O conventie semnata la sfarsitul anului trecut intre Banca Comerciala Romana si Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale va permite plata pensiilor in conturi de card sau conturi curente BCR, informeaza un comunicat al bancii.

Sumele de bani cuvenite pensionarilor din sistemul public de pensii si/sau beneficiarilor de drepturi prevazute de legi speciale, rezidenti in Romania, se vor vira in conturi de card sau conturi curente, prin intermediul Caselor Teritoriale de Pensii (CTP).

“Cardurile au inceput, incet, incet, sa faca parte din viata noastra cotidiana iar acordarea pensiilor pe card este un pas hotarator in demersurile de dezvoltare a pietei cardurilor din Romania. BCR a decis sa incurajeze acest prim pas prin adoptarea unei politici de costuri reduse pentru pensionarii care isi vor primi drepturile banesti pe carduri.

Cardurile asigura pensionarilor mobilitate 24 de ore din 24, acestia avand la dispozitie cea mai extinsa retea de bancomate si de comercianti acceptatori din Romania, unde pot utiliza cardul fara costuri”, a declarat Ion Matei, director executiv al Directiei Dezvoltare Afaceri si Produse Retail.

Pensionarii pot alege sa primeasca pensia in conturile de card BCR sau in conturile curente inca de la inceputul acestui an. BCR deschide contul de card sau contul curent pe numele clientului beneficiar de drepturi banesti la solicitarea acestuia sau, dupa caz, la cererea reprezentantului sau legal ori a mandatarului desemnat de acesta prin procura speciala, emisa conform legii.

In situatia in care clientii beneficiari de drepturi banesti au deja carduri sau conturi curente deschise la BCR, virarea sumelor de bani aferente se poate face in aceste conturi.

„ Potrivit prevederilor Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.69/13.09.2006, CNPAS va putea sa achite drepturile de pensii prin intermediul conturilor curente sau al conturilor de card, deschise de beneficiari la diverse banci, in conditiile prevazute in conventiile pe care CNPAS le negociaza cu bancile interesate”, a declarat Petre CIOTLOS, Secretar general adjunct al CNPAS.

Potrivit comunicatului, conventia a intrat in vigoare incepand cu 03.01.2007 si primul virament al pensiilor in conturi de card sau conturi curente pentru pensionarii care vor opta pentru aceasta modalitate de plata va fi efectuat in luna februarie 2007.

In situatia in care pensionarul detine card sau cont curent la BCR, pentru a putea incasa drepturile banesti in aceste conturi, se prezinta la Casa Teritoriala de Pensii unde completeaza o cerere tip pentru virarea pensiei in cont de card/cont curent.

Apoi acesta se prezinta cu cererea respectiva la unitatea bancara din raza teritoriala a CTP sau la unitatea bancara unde are deschis contul curent iar consilierul bancar specifica pe formularul cerere codul IBAN/denumirea unitatii bancare.

In situatia in care pensionarul nu detine cont de card sau cont curent, acesta se prezinta la o unitate bancara din raza teritoriala a CTP unde consilierul bancar va proceda in mod obisnuit pentru deschiderea contului curent sau de card, urmand apoi sa parcurga pasii prezentati anterior.

Dupa aceasta, pensionarul depune la CTP cererea completata de catre consilierul client al bancii, urmand sa beneficieze de virarea pensiei in contul de card sau in cont curent incepand cu luna urmatoare.

La solicitarea pensionarului, consilierul bancar ataseaza si un extras de cont.