Erste Bank a semnat luni acordul de achizitie a pachetului integral de actiuni Diners Club Adriatic din Croatia, una dintre cele mai importante companii de carduri de credit de pe piata croata. Pretul final de cumparare va avea la baza venitul din 2006, dar nu va depasi 153 de milioane de euro, se arata intr-un comunicat al institutiei bancare.

Potrivit reprezentantilor institutiei, aceasta achizitie va aduce grupului Erste Bank o crestere a venitului provenind din comisioane in Europa Centrala si de Est.

Finalizarea tranzactiei este prevazuta pentru primul trimestru din 2007 si este in curs de aprobare in Croatia si Austria.

Diners Club Adriatic a fost fondata in 1969, constituind primul furnizor de carduri de credit din Croatia. In prezent, compania este detinuta de trei persoane fizice si are 190 de angajati.

Compania este al doilea mare furnizor de carduri de credit de pe piata din Croatia, cu o cota de piata de 28,9% si aproximativ 450.000 de carduri de credit emise. Profitul total, provenit in principal din comisioane, a ajuns la 50 de milioane de euro in 2005, in timp ce profitul net a totalizat 8,5 milioane de euro.

La 31 decembrie 2005, capitalul emitentului croat de carduri a insumat 37,6 milioane de euro, ceea ce s-a tradus intr-o rentabilitate a capitalului angajat de 22,6%, in timp ce totalul activelor a echivalat cu 131,7 milioane de euro.

Erste Bank este actionarul majoritar al Bancii Comerciale Romane.