Daca aveti ghinionul sa fiti implicati intr-un accident rutier in Capitala, ar fi bine sa se intample in sectorul 1.

Plasmele, internetul si domnisoarele dragute va ajuta sa depasiti momentul.

Cetateanul Remus Groza este anuntat printr-un sistem audio tip discoteca sa se prezinte la ghiseu pentru a depune declaratia-tip de dupa constatarea accidentului rutier.

Barbatul se ridica timid si balanganindu-se, tulburat nevoie-mare, nu atat de perspectiva unei confruntari cu „partenerul” de accident, cat de privelistea domnisoarei care-l intampina: o blonda cu un decolteu abrupt si o fustita rosie, croita parca pentru cineva cu doua numere mai mic.

In stanga sa troneaza o plasma impunatoare, unde este difuzata muzica „de dans”, iar in incaperea alaturata oamenii beau cafea si navigheaza pe internet.

Ne aflam in Bucuresti, pe Calea Grivitei, numarul 355, la Biroul de Accidente Usoare Sectorul 1 al Brigazii de Politie Rutiere.

In alta parte a orasului, cetateanca Maria Buzoianu a trecut cu bine prin primele aluzii, nu tocmai magulitoare, la adresa mamei dumneaei, iar acum isi ocupa timpul cu supravietuirea pe termen scurt intr-o camaruta plina de oameni extrem de nervosi.

A dat telefoane in stanga si-n dreapta si a anuntat pe toata lumea (sot, copii, sef, seful mai mic etc.) ca urmeaza sa intarzie, ca „na, deh, asa e in Romania. Daca ai facut un accident, pierzi toata ziua”. Si asta tot in Bucuresti, la un alt Birou de Accidente Rutiere Usoare, pe strada Candiano Popescu.

REGULI

V-ati tamponat, mergeti in 24 de ore la politie!

Atentie, soferi! Potrivit ultimelor modificari aduse Codului Rutier, daca ati fost implicat intr-un accident rutier usor (o tamponare), sunteti obligat sa mergeti in maximum 24 de ore la politie pentru constatare. „Din noua lege a fost exclusa prevederea potrivit careia soferii se pot prezenta la politie in termen de 48 de ore de la producerea accidentului”, sustin surse din politie.

Astfel, potrivit articolului 79, alineatul 1 din noul Cod Rutier, soferul implicat intr-un accident de circulatie, in urma caruia a rezultat numai avarierea vehiculului, este obligat:

> Sa scoata imediat masina in afara partii carosabile. Daca acest lucru nu este posibil, autovehiculul trebuie deplasat cat mai aproape de bordura sau acostament si semnalizat corespunzator (avarii, triunghiuri reflectorizante etc.)

> Sa se prezinte in maximum 24 de ore la unitatea de politie pe raza careia s-a produs accidentul, pentru intocmirea documentelor de constatare.

Potrivit articolului 80 al aceleiasi legi, sunteti obligat sa anuntati imediat politia in cazul in care masina v-a fost avariata „in alte imprejurari decat intr-un accident rutier”.

CALEA GRIVITEI

Altfel vezi sanctiunile la o cafea si o conexiune la internet

De la intrare, locul pare un soi de bar select. Oamenii stau cate patru la masa, se uita la televizor, si, periodic, primesc in vizita cate o domnisoara dragalasa care se ofera sa-i ajute la completarea hartiilor.

In camera alaturata, mesele se micsoreaza, raman cele cu un singur loc, fiecare dotata cu un laptop de ultima generatie si conexiune la internet. Iar pana se deschide mailul se comanda cafele mai ceva ca intr-o piesa a lui Caragiale. Din pacate, singura metoda ca sa puteti ajunge aici e una destul de neplacuta: trebuie sa „aveti parte” de un accident usor.

Totul in maximum o ora

Procedura merge snur. Cetateanul intra in sala, unde este preluat de o domnisoara care-i solicita actul de identitate. Primeste un bon de ordine si o declaratie-tip, dupa care este invitat sa ia loc la o masa si se pune pe completat hartii. La un moment dat este vizitat de aceeasi domnisoara binevoitoare, cu sfaturi teoretice in cazul formularelor-tip.

Cand isi aude numele la statie, iar poza sa invadeaza ecranul unui urias monitor din incapere, cetateanul se prezinta din nou la ghiseu, de unde este preluat de un politist si condus pana in sala alaturata, unde se constata accidentul. Timpul intregii operatiuni: intre 30 de minute si o ora, indiferent de numarul persoanelor prezente.

Integral in EvZ