Ministrul Justitiei, Monica Macovei, considera ca lupta impotriva coruptiei ar putea incetini, din cauza lipsei de interes arata de politicienii de la Bucuresti.

Macovei a declarat ca premierul Tariceanu nu se implica suficint in procesul de combatere a coruptiei si il acuza ca luni de zile nu a lasat-o sa puna pe ordinea de zi a Guvernului proiectul de lege privind Agentia pentru Integritate, relateaza publicatia EuObserver in editia de luni.

Ministrul roman al Justitiei, Monica Macovei, considera ca lupta impotriva coruptiei ar putea incetini, datorita lipsei de interes arata de politicienii de la Bucuresti.

Macovei a declarat ca premierul Calin Popescu Tariceanu nu se implica suficint in procesul de combatere a coruptiei si il acuza ca luni de zile nu a lasat-o sa puna pe ordinea de zi a Guvernului proiectul de lege privind Agentia pentru Integritate, relateaza publicatia EUObservar in editia de luni.

La numai cateva zile de la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, Monica Macovei a spus ca sprijinul pentru reforme s-a diminuat vizibil, atat Parlamentul cat si magistratii nedorind continuarea reformelor, in ciuda avertismentelor venite din partea Comisiei Europene.

„Exista mai putin entuziasm pentru masurile anti-coruptie decat in 2005”, spune ministrul, care insista asupra pozitiei sale izolate in Guvern. „Cred ca printre membrii Cabinetului si colegii mei din Parlament, nimeni nu ma place.

Am observat ca, pe masura ce ne apropiam de data aderarii, masurile anti-coruptie erau din ce in ce mai nedorite si mai criticate”, a adauga Macovei.

Pentru a ilustra lipsa de entuziasm venita din partea oficialilor romani, ministrul Justitiei a amintit cazul Agentiei Nationale de Integritate, care ar trebui sa verifica conflictele de interese, si care asteapta in Parlament din aprilie 2006, in ciuda insistentelor Comisiei Europene.

„Premierul a dat dovada ca nu vrea sa se implice si nu mi-a dat voie sa discut acest proiect de lege in Guvern luni de zile. Abia cand presedintele Bsescu a intervenit la o sedinta de Guvern, proiectul a fost pus pe ordinea de zi si adoptat.” a declarat Macovei pentru publicatia electronica de la Bruxelles.

Monica Macovei considera bine venita monitorizarea coruptiei din Romania de catre Comisia Europeana chiar si dupa ce Romania a devenit membra a blocului comunitar.

„Este indicat sa mentinem legatura cu Comisia si sa alcatuim rapoarte periodice, pentru a ne asigura ca reformele vor fi duse la un final pozitiv”, a precizat ministrul. Ea a sugerat ca o „presiune publica” din partea Bruxelles-ului va fi bine venita, avand in vedere clasa politica care nu sustine reformele mai profunde si legislatia anticoruptie.

Premierul Tariceanu riposteaza

Premierul Calin Popescu Tariceanu a raspuns luni acuzatiilor aduse de Monica Macovei.

Astfel, el a declarat in cadrul emisiunii "Oamenii realitatii" de pe Realitatea TV ca a fost unul din sustinatorii Monicai Macovei in ceea ce priveste Agentia pentru Integritate, dar ca a avut obiectii intemeiate la proiectul initial existand pericolul crearii unei noi procuraturi.

Tariceanu a mai spus, citand un fragment din interviul de fata, ca Monica Macovei "nu se simte iubita" de niciun politician, iar asta inseamna ca se afla intr-o stare conflictuala cu foarte multa lume.