Fosta cazarma 334 Ghirdoveni, amplasata pe un teren de 983.700 mp, din care teren agricol si silvic de 891.500 mp, unde se aliniau altadata dormitoarele soldatilor si magazii de munitii desfasurate pe o suprafata construita de 17.483 mp, ar putea sa ajunga material didactic intr-un proiect in spatele caruia sta omul de afaceri Fahti Taher.

Acesta apare in documentele CJ Dambovita drept reprezentant al unor investitori din Austria, Liechtenstein si Iordania, care si-au propus sa inalte un campus universitar in comuna I.L. Caragiale, in Parcul Industrial Mija.

Iordanianul Taher este astazi administratorul Parcului, in Consiliul de Administratie aflandu-se si celebrul sirian Mohamad Yassin, altadata partener de afaceri si cu Omar Hayssam. Ambasada SUA respinge orice asociere cu acest proiect.

Anul acesta, locuitorii din I.L. Caragiale vor fi martorii unei minuni. La ei in comuna urmeaza sa se ridice un campus universitar pentru mii de studenti, unde se va face cercetare si se vor exersa limbile straine. Norocul a cazut pe capul locuitorilor dupa ce investitorii au pus ochii pe oportunitatile deschise de Parcul Industrial Mija.

In treacat fie spus, acesta a primit deja un ajutor de stat autorizat de Consiliul Concurentei, intrucat a beneficiat de scutiri de la plata impozitului pe cladiri.

Pentru a veni in intampinarea celor interesati sa ridice coeficientul de inteligenta din zona, reprezentantii Consiliului Judetean au fost insa obligati sa faca mai multi pasi.

Potrivit documentelor emise de CJ Dambovita, anul trecut „firma Rivta Aktiengesellshaft, persoana juridica austriaca“, a depus la Targoviste o propunere de oferta (nr. 1954/ 29.03.2006) pentru realizarea unei investitii in parteneriat cu autoritatile locale. Iata ce spune un raport (nr. 548/24.02.2006) despre intentia firmei straine: „In anul 2006, in comuna I.L.

Caragiale se va realiza o investitie de amploare - un Campus Universitar pentru 10.000 de studenti, precum si activitati conexe - prin asocierea SC Parc Industrial Mija SA, aflata sub autoritatea Consiliului Judetean Dambovita, cu firma Rivta Aktiengesellshaft din Austria, existand o nevoie acuta de teren si cladiri anexe“.

Confuzie chiar din primul moment: Rivta Aktiengesellshaft este, potrivit documentelor publicate ulterior in Monitorul Oficial, o firma din Liechtenstein. E adevarat ca, in asteptare, cu ochii pe aceeasi afacere, se afla o alta firma cu numele Rivta, reprezentata de omul de afaceri Fahti Taher. Care va intra curand in joc.

O firma din Liechtenstein, langa UM Mija

Intrucat se stia ca UM 01939 Ghirdoveni, comuna I.L. Caragiale, va fi desfiintata, Prefectura si Consiliul Judetean Dambovita au transmis catre Ministerul Apararii Nationale adresa nr. 5198/4572/01.07.2005, in care se solicita sprijinul pentru trecerea imobilului respectiv in domeniul public al judetului Dambovita si in administrarea Consiliului Judetean Dambovita.

Ministerul a raspuns ca „solicitarea a fost luata in discutie si, in baza acordului de principiu favorabil al Consiliului Judetean Dambovita, va initia proiectul de Hotarare a Guvernului Romaniei pentru transmiterea imobilului aferent fostei UM 01939 Ghirdoveni, comuna I.L.

Caragiale din domeniul public al statului si din administrarea Ministerului Apararii Nationale in domeniul public al judetului Dambovita si in administrarea Consiliului Judetean Dambovita“.

Dar lucrurile erau ceva mai complicate: „Deoarece nu avem informatii privind cladirile aferente fostei UM 01939, acestea avand caracter secret, anexa la proiectul de hotarare supus astazi dezbaterii in plenul Consiliului Judetean Dambovita cuprinde numai date despre teren“, se arata in raportul nr. 548/ 24.02.2006, rasfoit de consilierii judeteni la inceputul anului trecut.

Drept urmare, pe 28 februarie, Consiliul Judetean Dambovita a emis o hotarare prin care si-a dat acordul de principiu pentru transmiterea cladirilor si terenului aferente fostei UM 01939 Ghirdoveni din domeniul public al statului si administrarea M.Ap.N. in domeniul public al judetului Dambovita si in administrarea Consiliului Judetean Dambovita.

„Transmiterea imobilului se face exclusiv in vederea includerii acestuia in patrimoniul societatii comerciale Parc Industrial Mija SA, ce urmeaza a se asocia cu firma investitoare Rivta Aktiengesellshaft pentru realizarea Campusului Universitar“, se mentioneaza in Hotararea 34/28.02.2006.

O firma din Liechtenstein intra, astfel, in vecinatatea unei unitati militare, unde urmeaza sa construiasca - potrivit informatiilor preliminare - un campus universitar. Actiunea se deruleaza, reamintim, in comuna I.L. Caragiale, judetul Dambovita.

Apare Fahti Taher

Insa investitorul Rivta era doar varful icebergului. Doua luni mai tarziu, pe baza unui alt raport (1990/VI/A/6/30.03.2006), Consiliul Judetean Dambovita aproba asocierea cu mai multi investitori interesati de participarea la majorarea capitalului social al Parcului Industrial Mija.

„In perioada 2002-2005 au fost purtate discutii cu mai multi investitori interesati de desfasurarea unor activitati in locatia Mija, dar prioritara a ramas scrisoarea de intentie din partea firmei RIVTA AG din Austria (aceeasi confuzie - n.r.), care, alaturi de alti actionari, si-a propus realizarea unui Campus Universitar, contribuind prin aport in numerar de minimum 20 milioane USD la

reconstructia si dezvoltarea parcului industrial, cu respectarea obiectului de activitate prevazut in OG nr. 65/2001 si a Instructiunilor de acordare si anulare a titlului de parc industrial prevazute de Ordinul nr. 264/2002 emis de ministrul dezvoltarii si prognozei“, se arata in document. Anexa la Hotararea 41/05.04.2006 ridica si valul care-i ascundea pe ceilalti investitori.

La asociere participa un numar de sase actionari, fara ca vreunul sa detina controlul asupra societatii administrator SC Parc Industrial Mija SA: Consiliul Judetean Dambovita, reprezentat legal prin Ana Gheorghe - presedinte, in calitate de actionar unic al Societatii comerciale Parc Industrial Mija SA, SC Parc Industrial Mija SA, reprezentata prin Danciulescu Ion - director general, RIVTA

Aktiengesellshaft, persoana juridica, cu sediul in Liechtenstein, inregistrata sub nr.

H.1026/82-170215, reprezentata prin Wolfgang Margiol - director Quatron Investment LTD., persoana juridica iordaniana, cu sediul in Aman, reprezentata prin Fahti Taher - presedinte, RIVTA Handelsges mbH, persoana juridica austriaca, cu sediul in Austria, reprezentata, de asemenea, prin presedintele Fahti Taher si Toma Constantin, cetatean roman, domiciliat in Bucuresti.

Integral in Saptamana Financiara