Politicienii romani nu se dezmint si raman cei mai mari iubitori de arta. De aceasta data nu mai este vorba de tablourile, care apar in declaratiile de avere, ci de trafic cu obiecte de patrimoniu.

Adrian Nastase si Dan Iosif sunt doar doi dintre demnitarii care ar putea fi acuzati de tainuirea tezaurului dacic. Declaratia a fost facuta de Marius Iacob, seful Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica din parchetul General, cu ocazia rascumpararii de catre statul roman a patru bratari dacice.

Informatia pe scurt:

  • Patru bratari dacice din cele 15 au fost recuperate de statul roman
  • Parlamentari romani sunt cercetati in traficul cu obiecte de patrimoniu
  • Reteaua de traficanti de aur dacic, departe de a fi prinsa

    Cele patru bratari dacice au fost rascumparate de statul roman cu suma de 800.000 de lei.

    Conform procurorilor, obiectele au fost localizate in iulie 2006, la New York. Anchetatorii spun ca se aflau in posesia unui cumparator de buna credinta care a cooperat cu autoritatile romane in procesul de recuperare a acestora.

    Bratarile au fost aduse, luni, cu o cursa normala, din Germania, de o delegatie romana formata din reprezentanti ai mai multor institutii, printre care Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) si Politia Romana.

    Secretarul general in ministerul Culturii si Cultelor, Virgil Nitulescu, a declarat in cadrul unei conferinte de presa ca obiectele de patrimoniu urmeaza sa fie expertizate de specialisti pentru a le fi confirmata autenticitatea. El a precizat ca bratarile vor fi inchise in depozitul tezaurului Muzeului National de Istorie, urmand ca la inceputul saptamanii viitoare sa fie expuse pentru public.

    Cele patru bratari dacice de aur provin din Muntii Orastie, din situl arheologic Sarmisegetusa Regia.

    Virgil Nitulescu a explicat ca bratarile au apartinut unor personaje importante din cadrul statului dac, istoricii urmand sa stabileasca din ce aur au fost fabricate.

    In afara acestora, o alta bratara dacica din aur a fost descoperita in luna septembrie la unul dintre standurile Expozitiei Bienale de la Grand Palais din Paris. Aceasta a fost confiscata de statul francez si va fi inapoiata statului roman fara rascumparare, pentru ca posesorul nu avea acte prin care sa dovedeasca proprietatea.

    Adrian Nastase si Dan Iosif - cercetati in dosarul aurului dacic

    Seful Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica din Parchetul ICCJ, Marius Iacob, a declarat ca in dosarul privind disparitia unor obiecte de patrimoniu se afla in atentia Parchetului mai multi demnitari romani, printre acestia numarand-se Dan Iosif si Adrian Nastase.

    "In acelasi dosar, in atentia Parchetului sunt mai multi demnitari romani, printre care Dan Iosif si Adrian Nastase, impotriva carora nu s-a inceput urmarirea penala. Avem un dosar care vizeaza savarsirea infractiunii de tainuire de catre mai multe persoane. Dosarul este in curs de finalizare si apreciem ca in aproximativ o luna va fi data solutia in cauza", a declarat Iacob.

    Potrivit lui Iacob, mai multe persoane le-au declarat procurorilor ca le-au dat unor parlamentari mai multe obiecte. "Au fost declaratii ale unor persoane care au afirmat ca au dat aceste bunuri din patrimoniul cultural national altor persoane care actualmente sunt parlamentari", a mai spus procurorul sef al Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica din Parchetul ICCJ.

    Augustin Lazar, procuror general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba-Iulia, unul din coordonatorii anchetei, sustine ca este vorba de niste retele internationale de traficanti cu bunuri culturale care au contactat reteaua romaneasca si au actionat in spatiul juridic european.

    "Sunt de ordinul zecilor invinuiti in aceasta cauza. Cumparau din Romania la pret de nimic si vindeau la preturi mari. Apar la orizont si alte piese in alte tari occidentale, unde exista bani multi", a explicat Augustin Lazar.