Presedintele ceh Vaclav Klaus a numit, marti, un nou guvern condus de premierul de dreapta Mirek Topolanek, in incercarea de a pune capat unei crize politice declansate de rezultatul indecis al alegerilor organizate in luna iuniel. Membrii noului cabinet au primit investitura oficiala in cadrul unei ceremonii de la Castelul Praga, sediul presedintiei din Cehia, relateaza agentia Reuters.

Mirek Topolanek, liderul partidului de centru-dreapta, a alcatuit o coalitie tripartita, alaturi de cinci crestin-democrati si patru ecologisti. Noua coalitia dispune de numai o suta de locuri in Parlament din cele 200 de mandate ale Legislativului.

In pofida rezervelor sale, presedintele a trebuit sa se conformeze prevederilor Constitutiei, care il obliga pe seful statului sa numeasca guvernul prezentat de premierul desemnat. Pana acum, Klaus era sceptic in privinta numirii noului guvern, apreciind ca acesta nu poate asigura stabilitatea politica din moment ce are nevoie de votul unui membru al opozitiei.

La mijlocul lunii decembrie, seful statului a refuzat numirea coalitiei tripartite constituite din Partidul Civic Democratic (ODS, dreapta liberala), crestin-democrati (KDU-CSL) si Verzi (SZ), criticand lipsa majoritatii in parlament si alegerea unora dintre ministri.

Potrivit Constitutiei, noul cabinet trebuie sa obtina, in termen de 30 de zile, votul de incredere al Parlamentului. Un rol-cheie in castigarea votului il vor avea cei doi deputati care s-au retras din Partidul Social-Democrat, devenind independenti.