60 de milioane de euro. Este o suma prea mare care trebuie platita pentru ca Branul sa se intoarca in patrimoniul national? Unii spun ca respectiva constructie este un brand national care trebuie sa ramana muzeu, altii sunt de parere ca pretul lansat de proprietarii nu este realist.

HotNews.ro ii invita pe cititori sa-si exprime opinia: Dam sau nu 60 de milioane pentru castelul pe care strainii il numesc "al lui Dracula"?

Informatia pe scurt:

*** Aristotel Cancescu, presedintele Consiliului Judetean Brasov a anuntat ca, recent, a primit o oferta de cumparare a castelului Bran.

*** Suma ceruta de proprietari se ridica la 60 de milioane de euro.

*** Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii sustine ca domeniul Bran, nu valoreaza atatia bani

[c:1:d]La nici sapte luni de la retrocedare, Castelul Bran a fost scos la vanzare de proaspetii proprietari, familia de Habsburg. Cand a revenit in tara pentru prima oara dupa 58 de ani, arhiducele de Habsburg-Lothringen, Dominic, anunta ca domeniul isi va pastra timp de trei ani destinatia de muzeu, iar apoi „numai viitorul va decide soarta resedintei“.

Cu toate acestea, presedintele Consiliului Judetean Brasov, Aristotel Cancescu, a anuntat ca recent a primit o oferta de cumparare a castelului. Oficialul brasovean nu a dat detalii financiare, precizand insa ca studiaza oferta impreuna cu juristii institutiei.

„Plata ar urma sa se faca de-a lungul a zeci de ani. Castelul Bran este un obiectiv de maxima importanta pentru turismul din judetul nostru si cred ca trebuie sa luam cat se poate de serios in calcul oferta“, a spus Cancescu.

Inainte de retrocedare, Ministerul Culturii estima domeniul Castelului Bran la 25 de milioane de dolari, insa proprietarii cer acum pe el 60 de milioane.

Ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, nu este de acord cu suma de bani ceruta de proprietari, iar din declaratiile sale se intelege ca institutia pe care o conduce nu este foarte interesata sa achite pretul vehiculat.

"Suma solicitata, 60 de milioane de euro, mi se pare exagerat de mare in raport cu valoarea Castelului Bran. S-a discutat despre instrainarea domeniului Peles, respectiv trei castele, la nivelul a 30 de milioane euro. Dublul acestei sume pentru Bran mi se pare mult exagerat. Pretul este indecent de mare in raport cu valoarea reala a castelului", a sustinut Adrian Iorgulescu.

Pe de alta parte, Traian Badulescu, seful departamentului de comunicare al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), spune ca respective cladire este una dintre principalele destinatii turistice din Romania.

“Cu certitudine este un brand national. Castelul Bran este inclus in circuitele majoritatii tursitilor care ajung in Romania printr-o agentie. Sunt cateva sute de mii de persoane, care ajung, annual, la Bran”

Aristotel vrea castelul in leasing

Pe de alta parte, presedintele Consiliului Judetean Brasov, Aristotel Cancescu are de gand sa imprumute de la o banca cei 60 de milioane de euro pentru a cumpara castelul si sa-i returneze in 10 ani prin exploatarea economica a imobilului. Insa, spune el, ii convine si situatia in care Ministerul Culturii plateste castelul si il ofera apoi Consiliului Judetean Brasov.

“Oferta este de 60 de milioane de euro, bani care ne sint pusi la dispozitie de catre o banca din Austria, iar sistemul de achizitionare este de tip leasing. Plata se va face in cei zece ani, dupa care Consiliul Judetean devine proprietarul acestui obiectiv muzeal si istoric”, a declarat marti Cancescu.

„Plata reala pe care noi trebuie s-o facem - pentru ca in rest toti banii se vor achita numai din incasari - este de maximum 1,6 milioane de euro in primul an si 1,1 milioane de euro in al doilea an. Deci nu trebuie sa platim decat 2,7 milioane de euro.

Deocamdata, si termenul de zece ani, si sumele pe care Consiliul Judetean (CJ) trebuie sa le achite in primii doi ani sint negociabile. Aceste lucruri le voi discuta luni si joi, la Viena, unde voi discuta cu reprezentantii bancii dispuse sa ne acorde acest credit”, sustine el.