Noua colectie a editurii Polirom, intitulata THRILLER, coordonata de Bogdan-Alexandru Stanescu numara pina in prezent, 7 romane.

Colectia a debutat in urma cu citeva luni cu romanul lui Claudio Gatti, Prevestirea, o incercare, in cheia fictiunii, de elucidare a mortii profesorului I.P. Culianu.

I-au urmat Frica, bestseller international de Michael Crichton (autorul celebrului Jurassic Park), unul dintre autorii-vedeta la Tirgul de Carte de la Frankfurt, editia 2006, si Egiptologul de Arthur Phillips, o poveste excelent construita, cu mumii egiptene, mister si un umor negru de-a dreptul irezistibil.

Urmatoarele doua titluri traduse au fost Crimele mozaicului si Crimele luminii, doua carti in care cititorii au ocazia sa-l descopere pe Dante Alighieri in postura de detectiv, unul mai bun chiar decit Sherlock Holmes. Romanele poarta semnatura lui Giulio Leoni, considerat astazi unul dintre cei mai buni autori de thrillere istorice din Italia.

Cele mai noi doua titluri - Biblioteca geografului de Jon Fasman si Omoriti-i pe cei Drepti! de Sam Bourne - au aparut pe piata din Romania la sfirsitul lui decembrie 2006 (in acelasi an cu originalele).

  • Sam Bourne
    Omoriti-i pe cei Drepti!

    Traducere din limba engleza si note de Dana Ligia Ilin
    Carte aparuta la editura americana HarperCollins.

    Un roman pe care jurnalistii de la prestigiosul The Times il considera „cel mai bun thriller din ultimii ani”.

    Descris in critica de specialitate drept „romanul care va detrona Codul lui Da Vinci”, Omoriti-i pe cei Drepti! este o combinatie irezistibila de roman politist si thriller ezoteric, a carui intriga se concentreaza in jurul unei intrebari care, in aparenta, este rodul imaginatiei infierbintate a unui tinar dornic de afirmare: ce legatura poate exista intre o crima comisa pe o

    straduta intunecata din New York si o serie de alte asasinate din cele mai indepartate puncte ale globului? Aparent, nici una. Dar nu aceasta este si parerea lui Will Monroe, un jurnalist proaspat angajat la The New York Times, a carui sotie este rapita.

    Aflat in cautarea rapitorilor, Will va urma un fir ce-l va conduce prin cele mai intunecate aspecte ale misticismului si se va trezi, astfel, in inima celei mai bine pastrate enigme din istoria umanitatii: o enigma de care depinde insasi soarta lumii.

    Cind o profetie bine ascunsa de diversele „ghicitori” cuprinse in Cartea Sfinta este pe cale sa fie descifrata tocmai de cine nu trebuie, salvarea intregii omeniri va depinde numai de el.


  • Jon Fasman
    Biblioteca geografului

    Traducere din limba engleza si note de Mircea Pricajan
    Carte aparuta la grupul editorial Penguin.

    „O bijuterie de carte, care isi merita locul pe acelasi raft cu romanele lui Umberto Eco si John Fowles” (Los Angeles Times), „Biblioteca geografului se incadreaza perfect in categoria thrillerului intelectual; mai mult, este cel mai interesant si mai reusit roman de acest tip aparut pe piata internationala.” (The Washington Post)

    Biblioteca geografului, romanul de debut al lui Jon Fasman, este un thriller intelectual ce a aparut in iunie 2006 si pe care publicul l-a primit cu entuziasm, iar critica literara il descrie drept „absolut irezistibil: o combinatie de Dan Brown si Donna Tartt”.

    Insarcinat cu investigarea mortii misterioase a unui profesor universitar foarte retras, reporterul Paul Tomm descopera firele unei intrigi care coboara in timp pina in secolul XII, cind un set de instrumente de alchimie extrem de pretioase a fost furat din biblioteca geografului arab al curtii siciliene.

    Risipite ulterior prin intreaga Europa si trecute din mina in mina timp de aproape un mileniu, ele pot servi, se pare, unor scopuri mult mai importante si mai primejdioase decit inofensivei transformari a plumbului in aur.

    In curind in colectia THRILLER vor apare carti ce au stat la baza unor ecranizari celebre:
    • L.A. Confidential, roman ce sta la baza celebrului film, cu Kim Basinger, Kevin Spacey si Russell Crowe - Premiul Oscar pentru scenariu si Premiul Oscar pentru cea mai buna actrita intr-un rol secundar (prima parte a tetralogiei Los Angelesului a lui James Ellroy, care va fi tradusa in totalitate la Polirom)
    • Colectionarul de oase de Jeffery Deaver, romanul sta la baza filmului omonim, cu Angelina Jolie si Denzel Washington in rolurile principale
    • Sfera de Michael Crichton, roman ecranizat de asemenea, cu Sharon Stone si Dustin Hoffman in rolurile principale.