Preseintele Hugo Chavez are de gand sa transforme Venezuela in Republica Socialista. Chavez a anuntat nationalizarea sectoarelor electricitatii si telefoniei, adaugand ca si banca centrala urmeaza sa-si piarda autonomia. Declaratiile liderului venezuelean au fost facut cu doar doua zile inaintea investirii sale pentru un nou mandat presidential, relateaza AFP.

Pentru inceput, Chavez a precizat ca va depune un proiect de lege pentru ca Parlamentul sa-i permita sa preia controlul in aceste domenii. El intentioneaza sa reformeze "in profunzime" Constitutia, cu scopul de a merge in directia crearii unei "Republici socialiste a Venezuelei", inlocuind-o pe cea actuala.

“Ne indreptam spre socialism si nimic nu ne va putea sta in cale”, a declarat presedintele la ceremonia depunerii juramantului noului sau guvern.

Noua legislatie ii va permite sa stopeze controlarea mai multor instalatii petroliere de pe Centura petroliera a fluviului Orinoco de catre grupurile straine. Chavez doreste sa nationalizeze sectoarele telefoniei fixe si distributiei de electricitate, iar mai tarziu, si marile rafinarii, detinute de companii occidentale, vor trece si ele sub controlul statului.

Parlamentul, controlat in mare parte de adeptii lui Chavez, a salutat decizia presedintelui si l-au asigurat ca ii vor acorda tot sprijinul.

Reales la 3 decembrie cu 63 la suta dintre voturi, pe o perioada de sase ani, Chavez a anuntat ca intentioneaza sa dezvolte domeniul agriculturii, infrasctructurii si locuintelor. El doreste sa aloce sapte din cele 37 de miliarde de dolari de rezerva, acumulate in conturile Bancii centrale, Fondului pentru dezvoltare nationala (Fonden) si constructiei socialismului.