Guvernul a adoptat un proiect de lege privind interzicerea lucrarilor de constructii in zona de protectie cu regim sever a zonei costiere in vederea asigurarii echilibrului factorilor de mediu si statutul Deltei Dunarii, ca rezervatie a biosferei.

Noul proiect de Lege modifica OUG nr. 202/2002 privind gospodarirea integrata a zonei costiere.

Proiectul de lege adoptat de Guvern defineste clar criteriile de delimitare a zonei costiere si a zonelor de protectie a acesteia.

Zona de protectie cu regim sever a zonei costiere include:

- zona dintre limita minima si maxima de inaintare a valurilor in cazul celor mai puternice furtuni inregistrate. Aceasta zona include toate portiunile de tarm inundate periodic prin actiunea valurilor;

- uscatul invadat de mare, din orice cauza, devenit o parte a fundului marii;

- depozite sedimentare la linia tarmului sau formate prin retragerea marii, indiferent de cauze;

- avansarea uscatului, cauzata direct sau indirect de orice fel de lucrare costiera;

- plaja emersa constituita din depozite neconsolidate formate din nisip, galeti, fragmente de roci, incluzand dunele, indiferent daca sunt sau nu acoperite cu vegetatie, formate prin actiunea marii, vanturilor dinspre mare sau a altor cauze naturale sau artificiale;

- falezele;

- uscatul delimitat la punctele anterioare, care din orice cauza a pierdut calitatea sa de plaja sau faleza.

Prin exceptie de la prevederile legii, in zona de protectie cu regim sever pot fi realizate: lucrarile si instalatiile hidrotehnice pentru combaterea eroziunii si protectia zonei costiere; dotarile igienico-sanitare necesare pentru dezvoltarea turismului; lucrarile de valorificare a energiei valurilor; lucrarile pentru prevenirea/repararea pagubelor cauzate de actiunea marii; constructiile

portuare de agrement; aleile pietonale si scarile de acces construite pe faleze; porturile pescaresti si locurile de debarcare a produselor pescaresti; lucrarile necesare activitatilor militare de pregatire si instruire sau de pregatire a teritoriului de aparare; constructiile si instalatiile necesare semnalizarii maritime si balizajului portuar maritim.

Proiectul de Lege include reglementari mai stricte privind utilizarea plajei in scop turistic.

Potrivit acestor reglementari, detinatorul plajelor utilizate in scop turistic si al zonelor de imbaiere se poate asocia cu operatori economici detinatori de structuri de primire turistica, pentru desfasurarea unor activitati sezoniere pe plaja sau in zona de imbaiere. Acesti operatori economici pot ocupa zona cu regim sever de protectie, domeniu public, cu instalatii demontabile care:

- sunt constituite din prefabricate, module si nu necesita turnarea de betoane sau de materiale de constructie similare;

- sunt asamblate si dezasamblate in mod secvential, fara a necesita demolari.

La sfarsitul fiecarui sezon estival, detinatorul cu orice titlu al instalatiei are obligatia demontarii instalatiilor, transportarii lor de pe plaja si refacerii caracteristicii arealului. Daca operatorul economic, beneficiar al instalatiilor, nu va demonta instalatiile, acestea vor fi demontate de administratorul legal al plajei, pe cheltuiala operatorului economic.

Totodata, proiectul de lege propune majorarea amenzilor pentru contraventiile in domeniul gospodaririi integrate a zonei costiere de aproximativ patru ori pentru persoanele juridice (amenzile vor fi intre 15.000 - 80.000 lei) si de aproximativ opt ori pentru persoanele fizice (intre 3.500 - 7.000 lei), se arata in comunicatul guvernului.

Prin noul proiect de lege se includ prevederi care sa consolideze rolul Comitetului National al Zonei Costiere ca organism cu functii de analiza si avizare a urmatoarelor documente:

- documentele referitoare la delimitarea zonei costiere, urbanism si amenajarea teritoriului;

- masurile pentru combaterea degradarii zonei costiere;

- documentatiile tehnice pentru zona costiera;

- documentele privind politicile si strategiile privind gospodarirea integrata a zonei costiere si a propunerilor legislative necesare;

De asemenea, Comitetul National al Zonei Costiere avizeaza activitatile privind controlul integrat si supravegherea zonei costiere.

In cadrul Comitetului National al Zonei Costiere, se infiinteaza Comitetul Executiv al Zonei Costiere cu atributii in coordonarea si facilitarea procesului decizional.

Proiectul de lege va fi trimis spre dezbatere si aprobare Parlamentului.