Autoritatile ruse analizeaza posibilitatea impunerii unor suprataxe pentru mai mult de jumatate din bunurile importate din Belarus, relateaza cotidianul economic rus 'Vedomosti', preluat de AFP. Masura ar fi consecinta accentuarii disputelor comerciale dintre cele doua tari, care au provocat intreruperea livrarilor de petrol rusesc destinate Europei.

Publicatia rusa citeaza un oficial guvernamental care sustine ca, incepand chiar cu luna februarie 2007, Rusia ar putea modifica regimul scutirilor de taxe de care beneficiaza o serie de bunuri importate din Belarus, prin impunerea unor taxe de import in valoare de sase miliarde de dolari.

Printre aceste produse s-ar putea numara carnea si produsele din carne, laptele si produsele lactate, televizoarele si mobila.

"Problemele pe care le-am inregistrat in ceea ce priveste tranzitul petrolului ar putea fi motivul care sa ne determine la o analiza mai amanuntita a regimului vamal preferential de care se bucura alte bunuri din Belarus", a declarat oficialul rus.

Disputa dintre cele doua foste state membre ale URSS a fost provocata de decizia Rusiei de a dubla pretul gazului natural livrat Belarusului, incepand cu 1 ianuarie 2007. Ulterior, autoritatile de la Minsk au reactionat prin impunerea unei noi taxe pentru petrolul rusesc care tranziteaza Belarusul in drum spre Europa.

Luni, situatia s-a agravat atunci cand Rusia a incetat sa mai livreze petrol Europei, via conducta Drujba, dupa ce a acuzat Belarusul ca a furat o parte din acest petrol.

Marti, oprirea livrarilor de petrol rusesc a inceput sa afecteze Ucraina, Germania, Polonia, Ungaria, Cehia si Slovacia, tari care conteaza pe livrarile de petrol rusesc prin conducta Drujba. In urma cu 12 luni, o disputa energetica similara intre Rusia si Ucraina, de aceasta data pe tema gazelor naturale, a afectat livrarile de gaz rusesc destinate statelor din Europa Occidentala.