Dolarul a crescut Miercuri 10 Ianuarie la cea mai mare valoare inregistrata din luna Noiembrie si pana in prezent: 1,2935 fata de euro. Datele despre deficitul comercial din Statele Unite au reinitiat trend-ul crescator inceput in primele zile din 2007.

Sesiunea Forex a inceput fara o volatilitate iesita din comun dar la 15:30 ora Bucurestiului, odata cu publicarea deficitului comercial din SUA, au crescut atat volatilitatea cat si volumele de tranzactionare.

Faptul ca cifra deficitului aferenta lunii Noiembrie a fost mai mica decat estimarile analistilor (58,23 miliarde de dolari fata de 59,9 miliarde), la cea mai mica valoare din luna Iulie 2005, a fost scanteia care a aprins raliul. In mai putin de 2 ore cotatia EURUSD a atins minimul sesiunii la 1,2929, restul sesiunii decurgand apoi “pe orizontala”.

Sigur, cresterea dolarului nu s-a manifestat numai fata de euro, ci si fata de celelalte monezi: a crescut la 119,64 fata de yenul japonez, la 1,9316 fata de lira sterlina si la 1,2466 fata de francul elvetian.

Pana aici, totul pare in regula. Un deficit comercial mai mic ajuta moneda tarii respective. Dar daca stam sa judecam putin, vedem ca un miliard in plus sau in minus raportat la o cifra de aproximativ 60 de miliarde nu inseamna mare lucru.

Aspectul interesant ne apare atunci cand ne uitam cu atentie printre cifrele publicate. Deficitul inregistrat in relatia cu China a scazut la 22,92 miliarde de la 24,37 miliarde in luna precedenta, pentru ca importurile au scazut cu 5,2%.

In relatia cu tarile membre OPEC deficitul a scazut la 6,83 miliarde de la 7,55 miliarde, aspect normal de altfel daca tinem cont de estimarile privind vremea calda din aceasta iarna, fapt ce conduce la un consum diminuat de petrol si alti combustibili derivati.

De remarcat este si altceva: faptul ca exporturile din Statele Unite au crescut la 124,76 miliarde de dolari. Asta inseamna ca economia americana in ultimul trimestru al anului 2006 se afla intr-o stare mult mai buna decat estimarile initiale, cu posibile influente asupra Produsului Intern Brut.

Se prea poate ca piata sa isi revizuiasca pozitiv estimarile in ceea ce priveste cresterea economica din ultimul trimestru al anului.

Al doilea fenomen la ordinea zilei a fost, din nou, cotatia petrolului. Contractul Futures pe petrolul Crude cu expirare in Februarie (tranzactionat la NYMEX) si-a continuat trend-ul descendent, ajungand la valori care nu s-au mai inregistrat din vara anului 2005.

Desi stocurile de petrol au scazut cu 5 milioane de barili, cele de benzina au crescut cu 3,8 milioane in timp ce stocurile de produse distilate au crescut cu 5,4 milioane, mult peste estimarile analistilor.

Mai mult: faptul ca Rusia si Belarusul au ajuns la o intelegere privind disputa care a generat oprirea exporturilor Rusiei catre Europa a contribuit suplimentar la scaderea cotatiei petrolului. Ca o consecinta directa, petrolul a pierdut 3,83% din pret, ajungand la 53,51 dolari pe baril.

Rezumand, un cost scazut la energie va avea un efect pozitiv asupra economiei. In plus, datele publicate astazi referitoare la balanta conmerciala dau semne ca economia americana da semne de redresare.

In acest context, scad si mai mult sansele ca FED-ul sa reduca dobanda de referinta la dolar in primele luni ale lui 2007 si, ca o consecinta directa, dolarul a fost si astazi la mare cautare. Insa, raliul facut de dolar de la inceputul anului a fost extrem de puternic si, ca urmare, va putea da in curand semne de oboseala. O usoara corectie este, asadar, de anticipat.

Riscurile pe termen scurt ale acestei estimari tin mai mult de evenimentele din zona europeana decat de cele din Statele Unite, mai ales in cazul in care Joi, la conferinta de presa sustinuta de Jean-Claude Trichet de dupa sedinta ECB, limbajul folosit va fi mai putin dur decat estimarile prezente in piata.

Piata se asteapta ca Presedintele ECB sa lanseze avertizarea ca dobanda la euro va fi ridicata curand (posibil in Ferbruarie) cu 0,25% si ca acest trend va urma si in restul anului.

Daca domnia sa va indica posibilitatea ca dobanda sa fie marita abia in Martie, sau ca ridicarea (indiferent cand va avea loc) nu va mai fi urmata de alta, in ritmul cu care ne-am obisnuit deja, este extrem de posibil ca Euro sa scada si mai mult in fata dolarului.

Va voi tine la curent...

dezbate pe blogul lui Liviu Moldovan