Cladirile si terenurile detinute de unele societati sunt mai valoroase in "ochii investitorilor" decat afacerea de baza a acestora. Nu putine au fost cazurile, spun analistii, in care companii de productie au fost preluate doar pentru a "pune mana" pe activele imobiliare ale acestora.

In cazul companiilor listate, astfel de detineri ii atrag atat pe marii investitori, care doresc sa se implice in administrarea companiei, cat si pe micii jucatori de la Bursa.

Pentru o serie de companii listate pe piata de capital, terenurile si cladirile detinute au devenit mai valoroase in ochii investitorilor decat afacerea de baza. Aici se incadreaza in special societatile a caror activitate de productie se deruleaza in locatii situate in centrele oraselor.

Tendinta actuala este de mutare a centrelor de productie la periferie, iar pe terenurile "din centru" sa fie dezvoltate proiecte imobiliare. "Pentru investitorul de pe Bursa este foarte important ca, pe langa componenta imobiliara, societatea respectiva sa aiba si o activitate comerciala buna.

A miza ca investitor minoritar doar pe proprietatea imobiliara fara o activitate curenta, este foarte riscant", este de parere Cristian Tudorescu, analist la Vanguard.

Desigur, un rol foarte important il are si politica de management a companiei. Aceasta poate viza dezvoltarea unor proiecte imobiliare in parteneriat cu fonduri de investitii. In acest caz, micul investitor poate deveni, indirect, actionar la o firma de real estate.

Si cum analistii estimeaza pentru urmatorii ani continuarea trendului ascendent de pe piata imobiliara, o afacere pe real estate nu poate fi decat un loz castigator.

Exista insa si varianta ca societatea sa prefere vanzarea proprietatilor. "Intr-un astfel de caz, investitorii trebuie sa aiba in vedere faptul ca profitul rezultat din instrainarea proprietatilor este ceva exceptional.

De aceea, inainte de a intra in societate, este mai bine sa studieze politica de distribuire a profiturilor, respectiv daca se distribuie dividende sau banii sunt folositi la investitii", a declarat, pentru Adevarul, Iulian Panait, presedintele societatii de consultanta KTD Invest.

Integral in Adevarul