In perioada 22 - 26 ianuarie 2007, orasul polonez Tarnow va gazdui o panorama a cinematografiei din Romania, eveniment ce constituie o extensie a Festivalului Filmului Romanesc “Un cinema pentru Europa” desfasurat in Polonia in lunile noiembrie - decembrie 2006.

In cadrul acestui eveniment, organizat de Institutul Cultural Roman din Varsovia in parteneriat cu Centrul Cultural al orasului Tarn?w, vor fi prezentate cateva dintre productiile romanesti de succes ale ultimilor ani: Filantropica (2002, regia: Nae Caranfil), Occident (2002, regia: Cristian Mungiu), Italiencele (2004, regia: Napoleon Helmis), Decreteii (2004, regia: Florin Iepan), Moartea

domnului Lazarescu (2005, regia: Cristi Puiu), A fost sau n-a fost? (2006, regia: Corneliu Porumboiu), Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii (2006, regia: Catalin Mitulescu), Hartia va fi albastra (2006, regia: Radu Muntean).

Festivalul „Un cinema pentru Europa”, organizat de Institutul Cultural Roman din Varsovia, a fost cel mai amplu eveniment cultural romanesc de pana acum din Polonia. Filmele proiectate in cadrul festivalului desfasurat in perioada 17 noiembrie - 13 decembrie 2007 au fost vizionate de un numar total de 5.826 spectatori.

Proiectiile au avut loc in cinematografe consacrate din sapte mari centre culturale ale Poloniei: Varsovia, Lodz, Torun, Wroclaw, Poznan, Cracovia si Gdansk.

Programul a cuprins si intalniri ale unor cunoscuti oameni de cinema din Romania cu publicul polonez: criticul de film Andrei Gorzo a tinut o conferinta la Lodz, Mara Nicolescu, actrita si scenarista, a fost prezenta la Cracovia iar Mircea Diaconu s-a aflat la Gdansk, cu ocazia proiectiei filmului Filantropica.

Festivalul a fost patronat media de revista Kino, cea mai prestigioasa revista de cinema din Polonia, „Stopklatka”, portal dedicat filmului, si Radio Pin, unul dintre cele mai ascultate posturi de radio din Varsovia.

Proiectul a fost rezultatul colaborarii Institutului Cultural Roman din Varsovia cu Fundatia “Ruchome Obrazy”, organizatoarea lui “Lato Filmow” de la Torun si s-a bucurat, de asemenea, de sprijinul consulatelor onorifice ale Romaniei din Gdansk si Poznan.

Tarnow, urmatorul punct din periplul cinematografic romanesc, este un oras cu o traditie notabila in domeniu: alaturi de Festivalul de film polonez, organizat anual de peste douazeci de ani, functioneaza aici si un program academic dedicat filmului.

Incepand din 2007, ICR Varsovia va organiza, de asemenea, in sala multimedia a institutului, proiectii saptamanale cu pelicule reprezentative ale deceniilor trecute.