Azerbaijan a anuntat ca urmeaza sa inceapa livrarile de gaze naturale catre Georgia, tara aflata in impas dupa ce principalul furnizor al tarii, Gazprom, a decis sa dubleze pretul gazelor de la 110 dolari la aproximativ 235 de dolari pe mia de metri cubi.

Potrivit acordului semnat de cele doua state, Georgia urmeaza sa primeasca o cantitate de 90 de milioane de metri cubi in urmatoarele 90 de zile, la un pret de 120 dolari pe mia de metri cubi.

Necesarul de gaze naturale al Georgiei in 2007 e de asteptat sa se ridice la 1.8 miliarde de metri cubi, o mare parte a acestei cantitati, 1.46 miliarde de metri cubi urmand sa fie livrata de Gazprom la un pret de 235 de dolari pe mia de metri cubi.

Acest pret este aproape dublu fata de cel platit de Tbilisi anul trecut, guvernul georgian acuzand Rusia de practica unui “santaj politic” ca urmare a vederilor pro-occidentale ale tarii.

In cursul lunii decembrie, producatorul rus a amenintat oficialii de la Tbilisi cu sistarea livrarilor in cazul in care guvernul georgian nu va accepta pretul impus.

In afara celor 90 de milioane de metri cubi pe care urmeaza sa le primeasca in urmatoarele trei luni, Georgia isi va completa necesarul anual prin intermediul livrarilor din campul gazeifer Shah Deniz, din Azerbaijan, livrari suspendate temporar ca urmare a unor defectiuni tehnice.

Aceasta conducta va furniza Georgiei o cantitate anuala de 250 de milioane de metri cubu la un pret preferential de 64 de dolari pe mia de metri cubi, Turcia anuntand de asemenea ca va furniza Georgiei o cantitate anuala de 800 de milioane de metri cubi la un pret ce nu a fost inca dezvaluit.

Disputele intre Rusia si Georgia au atins punctul culminant la sfarsitul anului 2006, cand patru militari rusi au fost retinuti de autoritatile de la Tbilisi sub acuzatia de spionaj.

Rusia a replicat instituind o blocada economica si un embargo asupra transporturilor catre Georgia, precum si prin comiterea unei serii de abuzuri impotriva emigrantilor georgieni din Rusia.

Sub presedintele Mikhail Saakashvili, Georgia a devenit un aliat important al SUA in regiune, neascunzandu-si intentiiler de a deveni membru NATO.