Naum Ciomu vrea ca fapta care l-a facut celebru, in urma cu doi ani si jumatate, sa fie evaluata conform regulilor europene. Fostul chirurg a fost condamnat marti, printr-o hotarare a Judecatoriei Sectorului 5, la un an de inchisoare cu suspendare pentru vatamare corporala grava si plata a 125.000 de euro daune morale pentru malpraxis.

Ciomu aduce exemplul unei erori medicale fatale facute de un medic francez, in timpul unei operatii de extirpare a unui plaman: "Asigurarea lor pentru malpraxis este de 145.000 de euro, iar medicului respectiv i s-a dat doar jumatate din aceasta suma, fara sa i se ia dreptul de a profesa. Un caz de gravitate medie, spre deosebire de al meu".

Mai mult, pentru a arata ca este complet integrat, Ciomu invoca normele europene atunci cand sustine ca a fost concediat pe nedrept. "In Uniunea Europeana nu se desface contractul de munca decat in cazul in care se dovedeste ca medicul face parte dintr-o retea de traficanti de organe sau de sange", spune el.

Vrea prejudiciu masurat dupa barem

Cu toate ca fostul pacient solicitase initial 800.000 de euro daune morale si 25.000 de euro pentru costul recuperarii, Mircea Dutu, avocatul lui Ciomu, nu se impaca cu cei 125.000 de euro prevazuti in sentinta de marti, cea mai mare suma intr-un astfel de caz, si face recurs. Asigurarea de malpraxis va acoperi doar suma prevazuta pentru costul recuperarii, adica 9.800 de lei noi.

"Hotararea mi se pare prea severa in raport cu circumstantele: daunele morale reprezinta un record mondial, iar cele materiale sunt nedovedite. Noi am cerut in decembrie ca efectele prejudiciului corporal sa se estimeze conform baremului european de evaluare, intrucat exista criterii cu ajutorul carora poate fi cuantificata orice paguba", ne-a declarat Dutu. Instanta a raspuns ca deocamdata este vorba despre o recomandare.

"Nu am termopane, ca Nastase"

"Din cei 1.800 de lei, cat castiga un cadru universitar in ziua de astazi, nu pot plati", se plange fostul chirurg. Sustine ca nu are in proprietate niciun imobil si locuieste in apartamentul de trei camere al mamei sale, luat cu bani imprumutati de la CEC, pe vremea comunistilor. "Nu am nici termopane, ca Nastase", lamureste el.

"Are doar 36% din valoarea apartamentului in care locuieste, nu a avut si nu a schimbat proprietati. A facut si adrese la Circa Financiara, in care a facut public acest lucru", precizeaza avocatul Mircea Dutu.

In momentul in care instanta va stabili o suma finala printr-o sentinta irevocabila, se va executa "ce se va putea", dupa cum mentioneaza avocatul Catalin Dancu: "Este vorba de bunuri aflate in averea proprie. Daca se dovedeste ca de la inceputul procedurilor a transferat o parte din ele altor persoane, aceste bunuri se intorc la inculpat, urmand a fi executate".

Oricum ar fi, rudele inculpatului nu pot fi puse la cheltuiala intr-o asemenea situatie.

Spitalul ar putea deveni bun de plata

Si avocatii lui Ion Jiga, victima lui Naum Ciomu, sunt decisi sa atace hotararea instantei in termenul legal de zece zile. "Sanctiunea este destul de blanda pentru o fapta atat de grava. Parca e mai grav decat sa omori pe cineva. A intrat ca un om normal, pentru o operatie banala, si a iesit mutilat", rezuma situatia avocata Mihaela Dobrescu.

Ea spune ca Spitalul "Dr. Theodor Burghele", in care Ciomu a facut operatia, poate deveni "parte responsabila civilmente" in acest caz, acoperind astfel o anumita suma.

"Exista o discutie intreaga in drept cu privire la culpa doctorului si cea a spitalului, deoarece legea spitalelor s-a schimbat. Se spunea inainte ca spitalul raspunde doar pentru functiile administrative ale medicilor, ca nu si-au facut garda, de exemplu, acum a fost insa scoasa chestiunea explicita.

Situatia nu este clara, nu pot sa ma pronunt pana in momentul in care nu vad sentinta", spune ea.

Daca instanta nu va accepta cererea privind constituirea spitalului ca parte responsabila civilmente, va fi dificil pentru avocati sa actioneze mai departe impotriva spitalului, precizeaza acestia.

Deocamdata, sansele ca victima sa primeasca intreaga suma stabilita drept daune morale de catre instanta sunt foarte mici: limita in care ea va fi acoperita este doar cea a valorii putinelor bunuri aflate legal in proprietatea lui Ciomu. Nici pedeapsa cu inchisoarea nu poate fi aplicata in aceasta situatie, explica avocatul Ana Diculescu-Sova.

"O posibilitate ar fi in acest caz intelegerea intre creditor si debitor, pentru a putea plati suma intr-un timp stabilit. Ceea ce ar fi onorabil si pentru domnul doctor", spune avocatul.

De asemenea, avocatii lui Jiga ar putea ataca in civil spre a obtine o cota parte din veniturile lui Ciomu pentru clientul lor.

Evenimentul Zilei