Dusmanul proprietatii, cocotat in fruntea Justitiei

Anton Pandrea, seful Sectiei Penale a instantei supreme, unde in 2001 a fost numit judecator pe viata, a fost ales, ieri, in functia de presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii. Pandrea a fost singurul membru CSM care si-a exprimat oficial intentia de a candida la sefia celui mai inalt for din justitie. Anton Pandrea a intrat in sistem in 1972 ca avocat.

In 1990 a fost propus judecator la instanta suprema de Ion Iliescu, insa in 1998 Emil Constantinescu l-a eliberat din functie. Revenit la putere, Iliescu l-a numit din nou pe Pandrea judecator la CSJ.

Anton Pandrea a facut parte in februarie 1995 din celebrul "complet rosu", care a semnat impotriva retrocedarilor caselor nationalizate, in urma carora Romania a fost deja condamnata la plata a patru milioane de euro de catre CEDO pentru nerespectarea proprietatii. La final de mandat, Ion Iliescu l-a decorat pe Anton Pandrea cu "Meritul Judiciar".

Un alt scandal in care a fost implicat numele noului sef al CSM a fost legat de functia pe care a ocupat-o la Comisia de Apel din cadrul FRF, incompatibila cu calitatea de magistrat.

Adevarul

Basescu stia dinainte cine va fi seful CSM

preluare EvZ

La ora 9.00, Basescu a declarat ca doreste sa asiste la prezentarea raportu-lui de activitate al CSM pe anul 2006, dar ca se va retrage apoi pentru a-i lasa pe membrii Consiliului sa-si aleaga noua conducere.

"Am auzit ca v-ati depus candidatura, domnule Pandrea. Va urez mult succes", a adaugat imediat dupa aceea. In acel moment insa nici Anton Pandrea si nici vreun alt membru al CSM nu isi anuntase intentia de a ocupa scaunul de presedinte al institutiei.

Basescu a parasit sediul CSM in jurul orei 12.00. Anton Pandrea a fost singurul care a anuntat ca s-a hotarat sa candideze. El a fost ales cu 17 voturi pentru si o abtinere.

Pandrea nu a putut sa explice insa foarte clar de ce Basescu i-a urat succes cu trei ore inainte de alegeri. "Eu m-am hotarat sa candidez abia pe la 12.00, probabil ca i s-au prezentat posibile variante...", si-a dat cu parerea noul presedinte al CSM.

EvZ.