Calin Popescu Tariceanu a fost reales presedinte al PNL cu 1194 de voturi "pentru", 61 "impotriva" si 39 de buletine anulate.

Presedintele Calin Popescu Tariceanu a declarat, sambata, dupa anuntarea rezultatelor oficiale, in fata Congresului liberalilor, ca este o onoare pentru el realegerea ca presedinte al PNL cu un vot “consistent” si a multumit colegilor pentru increderea pe care i-au acordat-o.

“Dar, mai mult mai mult decat atat, am o obligatie: aceea de a incerca sa conduc PNL mai bine decat pana acum. Va dau asigurari ca voi face toate eforturile in acest sens. Este o confirmare pentru ideile si valorile liberale care ne tin uniti si care trebuie promovate in continuare in Romania care are inca nevoie de mai multa modernizare si progres pentru a ajunge europena”.

Tariceanu considera ca votul in favoarea sa este un mesaj pentru unitatea partidului.

“Este evident ca daca vom fi uniti nu neaparat in jurul conducerii ci a valorilor si ideilor liberale, atunci PNL va fi o forta pe scena politica romaneasca”, a subliniat presedintele PNL.

Mircea Ionescu Quintus, presedinte Onorific al Partidului National Liberal, l-a felicitat pe Tariceanu pentru noul mandat la conducerea liberalilor.

"Va urez, domnule presedinte, de la inaltimea varstei mele si a experientei mele, sa preluati comanda navei PNL, nu cu pricepere marinareasca, dar cu competenta si intelepciunea pe care o aveti si suntem siguri ca sub comanda dumneavoastra nava va ajunge la tarmul sperantelor noastre", a declarat Quintus.

Suprize la vicepresedinti

HotNews.ro va informa inca de vineri noaptea, dupa ce comisia de numarare a voturilor centralizase o parte a buletinelor pentru vicepresedinti, ca exista rezultate surpriza, lucru confirmat la anuntarea rezultatelor oficiale, sambata dimineata.

Astfel, cea mai mare surpriza s-a inregistrat in cazul vicepresedintelui responsabil cu comunicarea si imaginea, Ludovic Orban. El a castigat in fata lui Bogdan Olteanu cu un avantaj de 258 de voturi: 769 la 511.

Imediat dupa aflarea rezultatelor, Ludovic Orban a declarat, pentru HotNews.ro, ca se astepta sa castige aceasta functie. "De obicei, candidez pentru a castiga si asa cum am spus si in discursul de ieri, cred ca sunt potrivit pentru asta. Cred ca si Bogdan Olteanu merita un loc in structura de conducere, pentru ca este un politician bun" - a adaugat Ludovic Orban.

Tot o surpriza este si la mandatul pentru afaceri europene unde era dat ca sigur castigator Mihai Razvan Ungureanu, dar acesta a pierdut in fata lui Adrian Cioroianu. Europarlamentarul a obtinut 743 de voturi, ministrul de Externe 486, iar senatorul Mihai Lupoi - 55.

Relatiile cu societatea civila vor fi gestionate de Norica Nicolai, care a obtinut 925 de voturi, fata de cele 348 ale lui Adrian Iorgulescu.

Pentru postul de vicepresedinte pentru relatiile institutionale si administratia publica, Victor Paul Dobre a obtinut 650 de voturi "pentru", iar contracandidatul sau, Radu Stroe - 614. Datorita diferentei mici, acesta din urma a cerut renumararea voturilor.

Teodor Atanasiu a castigat mandatul vicepresedinte responsabil de mediul de afaceri cu 1006 voturi, fata de cele 235 ale lui Serban Ungureanu.

La vicepresedinti pe regiuni, Eugen Nicolaescu la invins pe Marius Oprea cu 982 la 278, Varujan Vosganian pe Romeo Stavarache cu 747 la 523, Puiu Hasotti pe Octavian Popa cu 897 la 361, Marian Petrache pe Mircea Ciopraga cu 654 la 583 si Cornel Popa pe Marius Nicoara cu 654 la 535.

Bataia pe vicepresedintii

Congresul PNL a inceput vineri, putin dupa ora 10.30, cei peste 1300 de liberali intalnindu-se si maine la Palatul Parlamentului pentru a-si alege o noua conducere. Presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu, a fost singurul candidat pentru sefia partidului, dar cele 15 mandate de vicepresedinti au fost la mare cautare printre apropiatii acestuia.

59 de persoane si-au depus candidatura pentru cele 30 de functii din Biroul Politic, format din 15 vicepresedinti si tot atatia membri.

Vineri s-a dat votul pentru presedintele si vicepresedintii partidului, iar sambata va fi completat Biroul Politic.

Candidatii pentru functiile de vicepresedinti se impartisera astfel:

pe domenii

Comunicare si imagine - Ludovic Orban si Bogdan Olteanu

Relatii cu societatea civila - Norica Nicolai si Adrian Iorgulescu

Relatii institutionale si administratie publica - Radu Stroe si Victor Paul Dobre

Probleme politice - Crin Antonescu

Relatii internationale - Teodor Melescanu

Afaceri europene - Mihai Razvan Ungureanu, Mihai Lupoi si Adrian Cioroianu

Mediul de afaceri - Teodor Atanasiu, Serban Ungureanu

pe regiuni

Centru - Eugen Nicolaescu si Marius Oprea

Nord-est - Varujan Vosganian si Romeo Stavarache

Bucuresti - Mircea Ciopraga si Marian Enache

Vest - Dan Radu Rusanu

Sud - Adrian Miutescu

Oltenia - Mihai Voicu

Sud - est - Puiu Hasotti si Octavian Popa

Nord-vest - Marius Nicoara si Cornel Popa

Anuntat initial ca si candidat pentru portofoliul "mediul de afaceri", Varujan Vosganian a intrat in cursa pentru vicepresedentia ce revine regiunii de nord-est, in competitie cu primarul Bacaului, Romeo Stavarache.

Desi nici un alt liberal nu si-a depus candidatura pentru sefia partidului, o intentie in acest sens a fost anuntata de Ludovic Orban, suparat ca Bogdan Olteanu este contracandidatul sau pentru mandatul de vicepresedinte responsabil cu imaginea partidului.

Orban a renuntat insa la depunerea candidaturii, dar nici nu s-a prezentat dimineata la lucrarile Congresului. El a transmis liberalilor ca are treaba la Primaria Capitalei si va sosi la Palatul Parlamentului in cursul dupa-amiezii.

Primul vot dat de liberali a fost pentru modificarea Statutului partidului.

Incepand de astazi, votul in PNL va fi uninominal, iar doua dintre organismele de conducere, Biroul Permanent Central si Comitetul Executiv, vor fi comasate in Biroul Politic.

De asemenea, de astazi dispar si incompatibilitatile intre functiile de conducere la nivel local si central, permitand astfel liderilor diin rovincie sa candideze pentru functiile nationale.

Gandul rau

Gheorghe Turlica, unul dintre delegatii filialei din Tulcea, a incercat sa-si depuna candidatura pentru presedintia partidului, dar a aflat, in timpul discursului de la tribuna Congresului, ca simplul anunt public nu este de ajuns.

Turlica le-a spus liberalilor ca nu vrea sa faca parte din corul sustinatorilor actualei conduceri, moment in care audienta din sala a inceput sa huiduie puternic. La finalul discursului, Mircea Ionescu Quintus i-a atras atentia ca nu a respectat procedura pentru depunerea candidaturii, observatie care a fost aplaudata furtunos de delegatii din sala.

Mai putin de un sfert de ora mai tarziu, lui Turlica i s-a facut rau, fiindu-i acordata asistenta medicala de un echipaj aflat de vecghe la Congresul liberal. El nu a fost transportat la spital, starea de slabiciune fiind pusa de cadrele medicale pe seama caldurii si a emotiilor puternice.

Un singur scrutin

Foto: HotNews.ro

Datorita timpului inelungat necesar pentru vot, liberalii au decis la Congres sa nu organizeze scrutine separate pentru presedinte si vicepresedinti.

Cei aproape 1500 de delegati au primit cate doua buletine vot dupa prezentarea candidatilor pentru mandatele de vicepresedinte si au avut la dispozitie opt cabine de votare.

Buletinele de vot au fost introduse in urne separate, astfel incat numararea s-a facut face separat pentru presedinte si vicepresedinti.

Update, ora 11.10: Ludovic Orban a transmis liberalilor ca are treaba la Primarie si va sosi abia vineri dupa-masa la Congres.

Update, ora 15.40: Calin Popescu Tariceanu si-a anuntat candidatura pentru functia de presedinte.

Update, ora 15.45: Unui liberal din Tulcea, care ar fi vrut sa candideze impotriva lui Tariceanu, i s-a facut rau.

Update, ora 18.15: Liberalii au decis sa organizeze un singur scrutin pentru presedinte si vicepresedinti.

Update, ora 22.00: S-a incheiat votarea.

Update, ora 22.30: Voturile liberalilor vor fi numarate in cursul noptii, iar rezultatele vor fi facute publice sambata dimineata.

Update, ora 00.50: S-a incheiat numaratoarea voturilor pentru presedintia PNL.

Repere din programul Congresului

Vineri

15.00 - 15.30 Prezentarea si adoptarea Statutului

15.30 - 16.00 Prezentarea candidatilor pentru functia de presedinte

16.00 - 17.30 Votul delegatilor pentru alegerea presedintelui PNL

17.30 - 19.00 Numararea voturilor pentru alegerea presedintelui PNL

17.30 - 19.00 Prezentarea candidatilor pentru functiile de vicepresedinte

19.00 - 19.30 Prezentarea rezultatelor votului pentru alegerea presedintelui PNL. Discursul presedintelui PNL ales.

19.30 - 21.30 Votul delegatilor pentru alegerea vicepresedintilor PNL

20.30 Receptie la Palatul Parlamentului

Sambata

10.00 - 10.15 Prezentarea rezultatelor votului pentru alegerea vicepresedintilor PNL

10.15 - 10.45 Strategia politica a PNL pentru perioada 2007 - 2008

10.45 - 11.30 Dezbateri si adoptari de proiecte

11.30 - 13.00 Prezentarea candidatilor pentru membrii Biroului Politic Central

13.00 - 15.00 Votul delegatilor pentru alegerea membrilor Biroului Politic Central

15.00 - 18.00 Numararea voturilor pentru membrii Biroului Politic Central

18.00 - 18.15 Prezentarea rezultatelor votului pentru membrii Biroului Politic Central

18.30 - 19.00 Conferinta de presa