Comisarul pentru Multilingvism, Leonard Orban, si-a completat cabinetul, din componenta caruia nu face parte nici un anglofon. Cele mai importante functii au fost incredintate unui francez si unui german. Din cabinetul lui Orban mai fac parte doi romani, un portughez, un spaniol si un finlandez. Componenta echipei a starnit deja speculatii in presa straina.

"Comisarul roman ameninta limba engleza", scrie site-ul bulgar novinite.com..

De altfel, la audierile din comisiile de specialitate ale Parlamentului European, Orban a spus ca tuturor limbilor oficiale le va acorda aceeasi insemnatate, subliniind totusi ca: "Engleza nu este suficienta".

Aceste doua afirmatii ale comisarului pentru Multilingvism au nastere deja la speculatii ale presei privind intentia lui Orban de a reduce suprematia limbii engleze in institutii, in favoarea francezei si a germanei, limbi de lucru ale UE, care au fost "vitregite" in institutiile europene.

Novinite.com citeaza presa europeana, potrivit careia Orban intentioneaza - prin atribuirea postului de sef de cabinet unei frantuzoaice - sa dea o lovitura limbii engleze.

Componenta cabinetului lui Leonard Orban

Din cabinetul comisarului pentru Multilingvism fac parte:

  • Patricia Bugnot (Franta) - sef de cabinet - este un functionar cu experienta in Comisia Europeana. Bugnot a fost director in secretariatul general al Comisiei Europene, responsabila cu ameliorarea procesului de legiferare. La Bruxelles, au existat chiar si comentarii ca ar fi fost numita in functie ca urmare a presiunilor politice ale francezilor.

  • Jochen Richter (Germania) - sef adjunct de cabinet - a lucrat in Parlamentul European, in unitatea responsabila de codecizie legislativa intre Consiliu si Parlament si a fost anterior membru al cabinetului comisarului olandez Frits Bolkestein.

  • Johann Haggman (Finlanda) - membru;
  • Catulina Soares Guerreiro (Portugalia) - membru;
  • Eva Valle Lagares (Spania) - membru
  • Pietro Petrucci (Italia) - purtator de cuvant;
  • Viorel Serbanescu, Silivia Dinca (Romania)-membri - au lucrat la Misiunea Romaniei pe langa Uninunea Europeana, in cadrul Sectiunii Extindere si Monitorizare.

    Serbanescu a fost consilier si s-a ocupat de capitolele economice si financiare, de agricultura, justitie si afaceri interne. Silvia Dinca a fost tot consilier, insa s-a ocupat de domeniile: piata interna, protectia mediului, prevederi financiare si bugetare, libera circulatie a persoanelor, politica in domeniul concurentei si protectia consumatorilor.

  • Ioana Gligor si Arabela Ster (Romania) - consilieri;