Vasile Vlasin, consilier PSD de Baia Mare, a fost partener de afaceri cu Liviu Man, Aurelian Grama si Dan Parcalab, cei trei “mari” din Trustul Gazeta, care se afla in arest preventiv pentru acuzatii de santaj de presa. Despre primii doi are cuvinte extrem de dure. Despre Dan numai de bine. Recent a fost audiat ca martor in dosarul Trustul Gazeta.

Afirma ca i s-a oferit sa devina parte vatamata dar a refuzat. Mai la vale, ne spune o poveste ciudata despre subsolurile scandalului Gazeta.

Vasile Vlasin a migrat de la PRM spre PSD si are conexiuni in Moldova. Acesta e motivul pentru care asociatii de la “Gazete” i-au propus sa ii ajute in expansiunea moldoveana. A fost implicat recent intr-un scandal de violenta casnica dar este si cel care a sesizat DNA despre o afacere necurata a primarului de Baia Mare, drept pentru care primarul a ajuns pe la DNA.

Cristian China Birta: Ai fost audiat recent in dosarul Gazeta...

Vasile Vlasin: Am fost citat pentru ca eram asociat cu Man si am dat declaratie de martor. Desi mi-au “oferit” si varianta de a ma constitui parte vatamata, avand in vedere ca am pierdut niste bani in urma acestei asocieri. Am explicat ca afacerea a fost afacere si ca eu consider ca am pierdut bani pentru ca am fost un om de afaceri prost si m-am asociat, poate, cu cine nu trebuia.

Cristian China Birta: Care este implicare ta in Trustul Gazeta?

Vasile Vlasin: Notiunea de Trust precum si ideea functiei de director de dezvoltare imi apartin. Cand am deschis Gazeta de Bacau, pe la inceputul lui 2004, in caseta redactionala trebuia trecut si numele lui Dan Parcalab. Nu il puteam numi “parinte fondator”, asa ca i-am zis “director de dezvoltare”.

In speechul meu de la lansarea Gazetei de Bacau, am vorbit despre seriozitatea ardelenilor, despre experienta pe care o avem in presa locala, despre forta Trustului Gazeta. Au fost acolo si Liviu Man si Aurelian Grama si Adrian Avarvarei si Muresan si, si, si... Pe multi i-am cunoscut atunci pentru prima data.

Mie mi-a placut atat de mult ceea ce facea Parcalab in Gazeta de Maramures, incat i-am propus sa dezvoltam un asemenea proiect. Am ales Moldova, pentru ca era o zona virgina.

Cristian China Birta: Deci erati toti actionari la Gazeta de Bacau?

Vasile Vlasin: Eram asociati. Eu 49 % si Parcalab-Grama-Man cate 17 %. Intelegerea a fost clara: eu sustinerea financiara, ei know-how-ul. Daca se punea problema impartirii profitului, acesta urma sa se faca in mod normal, in functie de actiunile detinute in firma.

Dar n-a fost cazul... La cateva luni dupa Bacau a aparut si Gazeta de Neamt. Eu am avut planuri mai mari: Botosani, Suceava, Vrancea, precum si un cotidian regional care sa se numeasca Buna Ziua Moldova. Si daca totul ar fi functionat ca in “luna de miere”...

Cristian China Birta: Ce s-a intamplat in continuare?

Vasile Vlasin: La un moment dat l-au “racolat” cei de la Cluj pe omul meu de incredere. De aici inainte totul a mers pe dos. S-au acumulat datorii. Eu le-am platit o vreme asa, din inertie, apoi am refuzat sa mai fiu vaca de muls si am taiat robinetul. Fiind proprietar al marcilor, am interzis firmei Incomod Media sa mai editeze cele doua ziare.

[Din toate planurile, se concretizasera Gazeta de Bacau si Gazeta de Neamt. Incomod Media reiese ca firma in care Vlasin era asociat cu cei trei.] Aveam senzatia ca se intimpla lucruri ciudate, senzatie confirmata ulterior, si nu doream sa fiu parte la asa ceva.

Cristian China Birta: Atunci s-a rupt legatura intre tine si cei de la Cluj?

Vasile Vlasin: Atunci cand Grama si Man au incercat sa ma determine-forteze sa le cedez proprietatea marcilor, amenintind ca imi vor distruge cariera politica, folosindu-se de Gazeta de Maramures. Dan Parcalab a luat pozitie, a protestat si le-a spus ca el isi da demisia daca i se cere sa scrie despre un om (in speta despre mine) la comanda.

Cristian China Birta: E un cuvant dur cel pe care il folosesti - fortat...

Continuarea, pe "Media lui Comanescu".