Presedintele Traian Basescu readuce in discutie problema alegerilor anticipate. Intr-un interviu acordat cotidianul spaniol El Mundo seful statului declara ca anticipatele ar putea oferi Guvernului un sprijin mai mare in Parlament, actuala majoritate fiind foarte fragila.

Intrebat de ce crede ca ar trebui convocate alegeri inainte de termen, seful statului a raspuns ca acestea “reprezinta un instrument de consolidare a democratiei si nu unul de instabilitate: mai bine alegeri anticipate decat parteneri neloiali”.

Guvernul are restanta

Traian Basescu nu a pierdut ocazia sa critice din nou Guvernul pentru lipsa unei strategii post-aderare.

"Guvernul ar fi trebuit sa elaboreze o strategie pe care eu o tot solicit de doi ani de zile. Comisarul Leonard Orban a declarat deja ca nu s-a pregatit nici o strategie post-aderare. Acum, Guvernul si-a dat seama ca trebuie sa elaboreze un plan, dar asta nu inseamna ca partidele nu au facut-o deja.

Probabil, solutia ar fi ca fortele politice care au strategii sa se intalneasca si sa ajunga la un acord", a declarat Basescu.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a invitat partidele parlamentare la o reuniune pe tema strategiei post-aderare, in ziua de 17 ianuarie.

Vor creste salariile

Intrebat ce masuri s-au luat pentru a nu se accentua lipsa tot mai mare de forta de munca de pe piata interna, din cauza plecarii muncitorilor romani in strainatate, Basescu a declarat ca va fi facilitat accesul pe piata muncii pentru tarile vecine, unde locuiesc importante comunitati de romani: Moldova, Ucraina si Serbia.

“Obiectivul nostru principal este sa atragem romanii care lucreaza in strainatate. In sectorul constructiilor, companiile romanesti au fost nevoite sa creasca salariile, peste media nationala, datorita faptului ca muncitorii au plecat in Italia, Spania, Franta sau Germania.

In acest moment, nivelul de salarizare in Romania stimuleaza intoarcerea acasa a emigrantilor”, a explicat presedintele.

Intrebat daca se vor mari salariile, seful statului a raspuns:

“Bineinteles. Singura solutie pentru a pastra forta de munca in tara este cresterea salariilor”.

Interviul cu titlul "Nu asteptam un miracol; integrarea este un proces gradual"a aparut in numarul din 3 ianuarie al publicatiei spaniole si a fost publicat pe site-ul Administratiei Prezidentiale in 12 ianuarie 2007.