Nu stim pe ce s-a bazat Adriean Videanu, primarul general al Capitalei, cand a afirmat ca viata a doua milioane de bucuresteni este pusa in pericol de autoturismele vechi (?!). Ca sa priceapa tot romanul despre ce este vorba, ne-am adresat Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului (ARPM) Bucuresti, cea care monitorizeaza permanent calitatea aerului pe care il respiram. Datele ne-au fost oferite de dl Gabriel Ciuiu, sef Serviciu Monitoring.

Cele mai importante surse de poluare a aerului sunt cele fixe industriale, de obicei concentrate pe mari platforme industriale, dar si intercalate cu zone de locuit, intens populate (cu dezvoltari preponderent pe verticala).

Amplasarea lor s-a facut, din considerente economice, pe principiul proximitatii cu zonele industriale, in ideea valorificarii dotarilor edilitare, create pentru acestea si reducerii deplasarilor. Astfel, in jurul unitatilor industriale sau al altor surse de poluare, exista perimetre in care locuintele sunt potential expuse poluarii.

Gama substantelor evacuate in mediu, din procesele tehnologice, este foarte variata: pulberi organice si anorganice, care au si continut de metale (Pb, Zn, Al, Fe, Cu, Cr, Ni, Cd), gaze si vapori (SO2, NOx, NH3, HCL, CO, CO2, H2S), solventi organici, funingine etc.

Curatarea aerului de aceste otravuri se poate face numai prin imbunatatirea tehnologiei si filtrarea gazelor evacuate. Primaria nu a facut nimic, pentru a reglementa aceasta problema deosebit de grava!

Centralele electrotermice, pe locul I

Centralele electrotermice (CET) reprezinta principala sursa de poluare a aerului, in zonele urbane, prin modul de functionare cu combustibili lichizi sau/si gazosi, care deverseaza anual in atmosfera, milioane de metri cubi de SO2, NOx, CO, CO2, pu lberi, fum, cenusa volanta. Din cauza tehnologiei invechite, randamentul cazanelor este chiar si dub 60%.

Inseamna ca diferenta de procentaj se materializeaza in gaze toxice, aruncate la cos. Aceeasi tehnologie, in loc sa retina otravurile, prevede dispersia prin cosuri inalte, care realizeaza concentratii locale mai reduse, dar amplifica efectele de poluare la distanta! Numai ca uzura si neetanseitatile unor cosuri determina evacuarea gazelor la inaltimi intermediare. cu efecte deosebit de periculoase si asupra zonei invecinate.

Primaria nu a facut nimic, pentru a reglementa aceasta problema deosebit de grava!

Surse difuze de combustie

Pe langa CET-uri, exista numeroase centrale termice uzinale, de cvartal sau de bloc, la fel de vechi si de periculoase pentru sanatatea noastra. In cazul lor, combustia este de cele mai multe ori incompleta, din cauza neautomatizarii arderii, iar randamentul redus.

Mai grav, cosurile lor sunt scurte si otravesc aerul din imediata lor apropiere, adica noxele apar in cantitati mari exact in zonele de locuinte, intens populate, pe care aceste centrale le deservesc. Ca si in situatia CET-urilor, gazele nu sunt spalate si nici neutralizate.

Primaria nu a facut nimic, pentru a reglementa aceasta problema deosebit de grava!

Santiere de constructii si mizerie

Dupa o perioada de declin a activitatilor de constructii, acum se constata o crestere fara precedent a santierelor, atat in Capitala, cat si in imediata apropiere. Ca urmare, aceste santiere si betoniere raman surse importante de poluare a aerului, in special cu pulberi.

Lor li se adauga murdaria orasului, curatata in doru lelii de salariatii firmelor de salubritate, murdarie materializata in sute de mii de tone de praf. Au fost extrem de multe momente, mai ales vara, cand, deasupra Bucurestiului, s-a obsevat o cupola de praf!

Primaria nu a facut nimic, pentru a reglementa aceasta problema deosebit de grava! Trotuarele si carosabilul sunt splalate „din doi in doi”, iar masinile grele cara pe roti noroi cat cuprinde!

Integral in Cronica Romana