Pachetul legislativ menit sa limiteze posibilitatea imigrantilor de a munci in Rusia a intrat in vigoare luni si urmeaza ca pana la finele acestui an, accesul muncitorilor sa fie interzis total.

Deocamdata legile limiteaza doar 40 la suta din numarul comerciantilor straini care pot obtine licente in pietele rusesti, transmite BBC News.

Fortele de politie rusesti fac aproape in fiecare zi razii prin piete, pentru a se asigura ca numarul limita de imigranti nu este depasit. Gruparile pentru apararea drepturilor omului se tem insa ca politistii vor comite abuzuri atunci cand vor efectua raziile din piete si cer autoritatilor sa respecte in totalitate legea.

Noile restrictii au fost propuse in urma revoltelor rasiale din nordul Rusiei, de la sfarsitul verii trecute. Presedintele Putin s-a referit atunci la necesitatea de a proteja interesele populatiei ruse native. Atunci pietele au intrat in colimatorul autoritatilor, in conditiile in care acestea angajau cei mai multi imigranti.

Unii oficiali de la Moscova spun ca noua legislatie i-a incurajat pe multi imigranti sa ceara statutul legal de rezident, chiar daca acesta nu le da dreptul sa lucreze in sectorul desfacerii si al comertului.

De aceiasi parere sunt si muncitorii imigranti, multi dintre ei provenind din Asia Centrala sau din Caucaz, care se declara discriminati. Ei considera ca rusii nu vor prefera sa ocupe locurile de munca ramase vacante, in conditiile in care e vorba de slujbe dificile, murdare si destul de periculoase.