Consiliul Concurentei analizeaza operatiunea prin care compania Kandia Excelent va dobandi controlul asupra unor capacitati de fabricare a produselor zaharoase, detinute de Kraft Foods Romania, se arata intr-un comunicat al autoritatii de reglementare in domeniul concurentei remis HotNews.ro.

Analiza vizeaza posibile efecte anticoncurentiale ale concentrarii economice notificate, pe piata romaneasca a produselor zaharoase.

Activitatea ce va fi preluata de Kandia Excelent a facut obiectul unei decizii a Consiliului Concurentei privind autorizarea dobandirii controlului asupra activelor aferente fabricarii de produse zaharoase ale Kraft Foods de catre compania Wrigley. Desi a fost autorizata, pe teritoriul Romaniei tranzactia nu s-a mai perfectat.

Conform prevederilor legii concurentei, sunt supuse controlului si trebuie notificate Consiliului Concurentei, pentru analiza compatibilitatii lor cu un mediu concurential normal operatiunile de concentrare economica care depasesc pragurile valorice prevazute de legea concurentei.

Acestea sunt indeplinite daca cifra de afaceri cumulata a agentilor economici implicati intr-o operatiune de concentrare economica depaseste echivalentul in lei a zec milioane de euro si exista cel putin doi agenti economici implicati in operatiune care sa realizeze pe teritoriul Romaniei, fiecare in parte, o cifra de afaceri mai mare decat echivalentul in lei a patru milioane de euro.

Kandia Excelent, membra a grupului Kandia NV, este o societate romaneasca pe actiuni, care are ca obiect principal de activitate fabricarea produselor din cacao, a ciocolatei si a produselor zaharoase.

Kraft Foods Romania, membra a grupului Altria, este o societate romaneasca pe actiuni, care are ca obiect principal de activitate, de asemenea, fabricarea produselor din cacao, a ciocolatei si a produselor zaharoase. Grupul Altria mai este prezent pe piata romaneasca prin societatea Philip Morris Romania, activa in industria tutunului.