Doua firme off-shore detinute din umbra de afaceristul Razvan Petrovici au obtinut de la RAAPPS controlul asupra complexului Moara Vlasiei, situat in zona Snagov, si a unui teren in Bulevardul Expozitiei din Capitala.

Valoarea terenurilor vizate este uriasa, de 339 de milioane de euro. Manevra a fost consfintita in ultima jumatate de an de conducerea liberala a Regiei Autonome Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat si de cea a Secretariatului General al Guvernului.

Ferma de vaci de sute de milioane de euro

Complexul Moara Vlasiei. 459 de hectare de teren pe care se afla cladiri, spatii de productie-depozitare si teren arabil, situate intr-o zona imobiliara extrem de vanata: Snagov. PSD-ul ochise terenul in 2003 pentru a face pe el "Dracula Park", insa proiectul a fost ingropat.

La un pret mediu de 50 de euro pe metrul patrat, valoarea terenului ajunge la 230 de milioane de euro, fara a mai socoti si constructiile de pe el.

La sfarsitul lui 2006, RAAPPS-ul condus de liberalul Adrian Dumitru decide incheierea unui contract de asociere in participatiune cu firma Dacia Companie de Investitii SRL.

Obiectul asocierii: exploatarea in comun a unei ferme de vaci. Institutia ocoleste in mod fatis o licitatie publica. Contractul a fost semnat de Secretariatul General al Guvernului, condus de liberalul Radu Stroe.

Aici intervin mai multe coincidente demne de luat in seama. Seful RAAPPS este fostul angajat al lui Razvan Petrovici, afacerist conectat la zona de interese a PNL, dar si la cea a PSD, prieten cu fiul fostului presedinte Emil Constantinescu si nasit de Virgil Magureanu.

Primul off-shore

Societatea care a primit "pomana" este Dacia Companie de Investitii SRL. Firma este controlata de un off-shore din Cipru, Aglaos Trading Limited, si este administrata de Monica Zisu, angajata de incredere a lui Petrovici.

Aceasta este sotia lui Ionut Elie Zisu, unul dintre oamenii de incredere ai afaceristului, fost administrator al GFS Duty Free. Zisu este acum director general al Rami Dacia, fabrica de diamante sintetice infiintata de Securitate pentru Nicolae Ceausescu.

Cartierul pentru demnitari

Bulevardul Expozitiei, numarul 22-30. In spatele World Trade Center, se afla terenul de 73.000 de metri patrati detinut de RAAPPS. Valoarea acestuia ajunge la 109 milioane de euro, avand in vedere pretul mediu de 1.500 de euro/mp. RAAPPS l-a evaluat la jumatate: 56 de milioane de euro.

Trecerea acestuia sub autoritatea unei alte firme controlate de Razvan Popoviciu a fost pregatita inca din vara lui 2006. In 20 iulie s-a decis aprobarea unei note de fundamentare pentru construirea unui complex rezidential in Bulevardul Expozitiei. In 18 august, RAAPPS a trimis dosarul la Secretariatul General al Guvernului (SGG), care il aproba in aceeasi zi.

Nici urma de licitatie in toata zbaterea RAAPPS sau a SGG, insa totul este croit pentru ca acest teren sa ajunga la acelasi Razvan Petrovici. Potrivit directorului Adrian Dumitru, RAAPPS se afla in negocieri cu firma Commercial Center Developments SRL pentru asocierea in Bulevardul Expozitiei, singurul lucru care mai trebuie facut fiind semnarea contractului.

Integral in EvZ