Integrarea Romaniei si Bulgariei ii permit Uniunii Europene sa-si pastreze titlul de cea mai mare economie a lumii. Fara includerea acestor tari, UE ar fi cedat din nou fotoliul de lider Statelor Unite.

Potrivit proiectiilor Fondului Monetar International, PIB-ul UE-25 - calculat la paritatea puterii de cumparare - ar fi urmat sa se plaseze in 2007 la 13.539,4 miliarde dolari internationali, fata 13.678 miliarde - PIB-ul SUA.

Noroc ca a devenit UE-27 si va primi o „injectie” de 300 de miliarde - PIB-urile Romaniei (218,9 miliarde dolari internationali) si Bulgariei (82,5 miliarde) -, ceea ce o va ajuta sa depaseasca PIB-ul Statelor Unite cu 160 miliarde dolari internationali.

Precizam ca paritatea puterii de cumparare (PPC) exprima numarul de unitati valutare necesare pentru achizitia aceluiasi volum de bunuri si servicii care se pot obtine pe baza unitatii monetare de referinta (in cazul nostru, dolarii internationali) si are avantajul ca elimina discrepantele legate de nivelul preturilor intre tarile sau grupurile de tari care fac obiectul comparatiei.

China - adevaratul adversar

Asadar, prin aderarea Romaniei si Bulgariei, Uniunea Europeana se va plasa iarasi in fata Statelor Unite. Dar cum va reusi UE sa transeze disputa cu cea mai populata tara a lumii, China? In 2005, PIB-ul statului asiatic l-a depasit la pas pe cel al Marii Britanii, dupa ce anterior surclasase avutiile nou-create in alte doua state europene din G7: Franta si Italia.

Germania, ocupanta locului trei in clasamentul mondial (dupa Statele Unite si Japonia), ii simte deja rasuflarea in ceafa. Iar potrivit estimarilor actuale, in 25 de ani economia Chinei va fi mai mare decat cea a UE ori a Statelor Unite.

Care este secretul prin care o economie de jumatate de miliard de locuitori o poate bate pe una de 1,3 miliarde? Nu-i niciun secret, alocarea naturala a resurselor, prin intermediul pietei, este infinit mai eficienta decat atunci cand de distributie se ocupa bugetul. Iata principala carte pe care ar trebui sa mizeze Europa.

Uniunea ar trebui sa joace acest atu, dar din nefericire nu prea o face. Noii membri UE au cresteri economice duble sau triple fata de cei vechi. Timp in care politicienii germani sau francezi isi blameaza investitorii pentru lipsa de patriotism. Oamenii politici occidentali acuza Noua Europa de dumping fiscal, fara sa inteleaga ca nu taxele din Est sunt mici, ci acelea din Vest - mari.

Din acest motiv migreaza investitiile de la Vestul la Estul Uniunii. Fiindca impozitele si contributiile mari ii obliga pe intreprinzatorii germani, francezi sau italieni sa scoata atat de multi bani din business, incat nu mai sunt in stare nici sa-si imbunatateasca profitabilitatea, nici sa creeze locuri de munca.

Adevarul nu mai poate fi ascuns: pe cand le sugerau esticilor un mars fortat spre integrare, occidentalii erau in plina cursa a subventiilor nationale. Mai pe sleau, vesticii, de neam germanic sau de ginta latina, se hraneau abundent din bogatia acumulata anterior, fara sa le pese de incetinirea cresterii economice.

Se vede treaba ca e usor sa dai si foarte greu sa iei inapoi, dar e si mai simplu sa arati cu degetul spre Rasarit, decat sa recunosti ca in propria ograda ai obiceiuri proaste, impamantenite de zeci de ani.

Toate acestea nu-i pot opri insa pe occidentali sa dea in continuare lectii orientalilor.

E in mare voga povestea Irlandei, ajunsa „tigru“ peste noapte. Din pacate, impozitele din Irlanda seamana izbitor cu acelea scazute din Est, nu cu acelea ridicate ale nemtilor si francezilor. Dar nici Germania, nici Franta nu s-au hotarat sa accepte adevarul, dimpotriva.

Ele cauta sa grabeasca alinierea sistemelor fiscale din blocul european. Vor sa-i aduca pe ceilalti mai aproape de ei, fiindca simt cum economia sociala de piata tremura din toate incheieturile.

Antidotul: integrarea intregii Europe de Est

In fine, vorbeam de economia Chinei, care in 25 de ani o va depasi pe cea a UE. Ce trebuie facut? Sa continue extinderea.

Tarile Europei Centrale si de Est - adica acelea deja incluse in Uniune, plus Croatia, Turcia, Albania, Macedonia, Serbia, Muntenegru, Bosnia si Hertegovina, alaturi de tarile Comunitatii Statelor Independente (CSI) - au, in momentul de fata, un PIB la fel de mare ca si cel al Chinei. Ele inoveaza, descentralizeaza si taie cheltuielile militare pentru a incuraja dezvoltarea.

Libertatea economica - manifestata prin alocarea resurselor de catre piata - face ca interesul investitorilor sa fie la fel de ridicat ca si in cazul economiei asiatice, unde statul sub-plateste forta de munca pentru a atrage fluxuri de capital.

Ritmul de crestere al Europei Centrale si de Est, in totalitatea sa, s-a situat in anul 2006 la 6,3%. A fost cea mai importanta majorare a PIB-ului zonal, fiindca Asia a crescut cu 5,3% (5,9% fara Japonia), Orientul Mijlociu si Africa de Nord cu 5,8%, America Latina cu 4,7%, timp in care economiile din America de Nord si Europa de Vest au performat cu doar 3,2%, respectiv 2,8%.

In intervalul 2007-2011, cresterea economica va incetini, numai ca economiile Europei Centrale si de Est vor fi mai departe cele mai dinamice - 5,5%. Iar in cadrul Europei Centrale si de Est, cele mai rapide cresteri economice vor fi consemnate in tarile baltice - 6,5%, urmate de CSI - 6%, Europa de Sud-Est - 4,7% si de Cehia, Ungaria, Polonia, Slovacia, Slovenia - cu o medie de 4,4%.

Integral in Saptamana Financiara