Dupa indelungate discutii in Parlament, legea privind organizarea si desfasurarea alegerilor pentru PE a fost promulgata, luni, de presedintele Traian Basescu. Legea prevede ca europarlamentarii vor fi alesi pe baza de scrutin de lista inchisa si candidaturi independente, iar mandatul lor va fi de cinci ani.

Pentru alegerea europarlamentarilor va fi constituita o singura circumscriptie electorala, iar listele de candidati depuse de partidele politice si organizatiile si aliantele politice trebuie sustinute de 200.000 de alegatori.

Candidatii independenti vor putea participa individual la alegeri daca sunt sustinuti de cel putin 100.000 de alegatori.

De asemenea, nu se admit candidaturi independente pe listele de candidati depuse de partidele politice, aliantele electorale sau politice, iar prevederile referitoare la utilizarea cartilor de alegator se aplica incepand cu scrutinul din 2009 pentru alegerea membrilor din Romania in PE.

Potrivit legii, calitatea de membru al forului legislativ european este incompatibila cu cea de membru al Parlamentului de la Bucuresti si cu cea de membru al Guvernului roman.

Proiectul de lege a fost respins de Senat, insa Camera Deputatilor a fost forul legislativ decizional in acest caz. Legea a fost adoptata de deputati in data de 20 decembrie, cu 270 de voturi "pentru" si 29 de voturi "impotriva".

Cele mai aprinse dezbateri la acest proiect de lege au fost generate de articolele privind votul pe liste preferentiale sau pe liste inchise. PC si PRM au cerut introducerea votului preferential, considerat un pas spre votul uninominal, insa plenul a respins propunerea.

Dupa publicarea legii in Monitorul Oficial, alegerile pentru Parlamentul European ar urma sa aiba loc in 13 mai 2007. Data insa trebuie oficializata printr-o Hotarare de Guvern.