Premierul Italiei, Romano Prodi, a fost primit, marti, la Palatul Victoria, cu onoruri militare, de omologul sau roman, Calin Popescu Tariceanu. Vizita premierului italian este prima oficiala a unui sef de Guvern dintr-o tara membra a Uniunii Europene, dupa aderarea Romaniei la UE.

Cei doi primi-ministri au semnat o declaratie politica comuna, care va cuprinde noile prioritati ale parteneriatului strategic romano-italian.

Italia este primul partener comercial si al cincilea investitor strain in Romania.

Prin document se propune ca Guvernele celor doua tari sa isi coordoneze demersurile, in vederea atingerii obiectivelor comune, referindu-se si la comunitatile romana si italiana.

In acest sens, premierul Calin Popescu Tariceanu si omologul sau Romano Prodi au semnat un Memorandum de Intelegere intre Centrul Roman de Promovare a Comertului si Institutul pentru Comert Exterior din Italia, prin care partile se angajeaza sa isi furnizeze reciproc informatii economice si sa sprijine contactele intre societatilor comerciale din cele doua tari.

Scopul acestei cooperari este promovarea la nivelul oamenilor de afaceri din cele doua tari a schimburilor comerciale bilaterale, prin evidentierea oportunitatilor de afaceri.

Memorandumul va fi valabil pe o perioada de un an.

Premierul italian s-a intalnit marti dupa-amiaza si cu presedintele Traian Basescu.