Pe 13 mai, pentru prima data, romanii isi vor alege cei 35 de parlamentari care vor merge in Parlamentul Europei. Avand in vedere ca ziarele occidentale sunt pline de articole panicarde despre romanii care vor imbolnavi Europa de SIDA, tuberculoza, hotie si cersetorie, ar trebui ca macar la alegerile pentru PE sa facem o selectie de care sa nu ne fie rusine.

Teoretic, grupul celor 35 ar trebui sa fie nebecalizat si nevadimizat. Fara personaje contestate, fara turnatori la Secu', fara suspectati de coruptie, fara semianalfabeti. Insa, ca de obicei, practica ne omoara. Listele de candidati ale partidelor nu s-au intocmit oficial, dar se cunosc in linii mari personajele care vor ajunge in Parlamentul de la Strasbourg. Si din nou avem "dalmatieni".

Tocmai de aceea, ca si la alegerile din 2004, societatea civila, reprezentata de un grup de ONG-uri consacrate, a intocmit un set de criterii-"filtru" pe care candidatii la euroalegeri trebuie sa le indeplineasca: afara cu fostii comunisti, cu fostii securisti, cu anchetatii de DNA, cu spagarii si imoralii!

Criteriile Coalitiei pentru un Parlament Curat

- Profit necuvenit ca urmare a unui conflict de interese cat timp persoana a detinut functii publice;

- Persoana aflata in ancheta Departamentului National Anticoruptie;

- Este detinatorul unei averi disproportionate fata de sursele sale declarate de venit;

- Ar intra, intr-o forma sau alta, sub incidenta proiectului de lege a lustratiei, aprobat deja de o camera parlamentara.3.

Persoana care se afla deja in al treilea partid politic sau, mai mult, in urma unor mutari repetate in cautare de avantaje personale, fara ca partidele anterioare sa se fi desfiintat, fuzionat cu cel actual sau sa isi fi schimbat orientarea politica in mod radical fara acordul candidatului;

- A colaborat ca agent sau informator cu Securitatea;

Integral in Romania Libera