Referatul procurorilor din dosarul privatizarilor strategice face trimitere la firma italiana ENEL, ca un posibil beneficiar al spionajului economic.

In timpul deliberarilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitiei, aseara tirziu, avocatul lui Stamen Stancev, Ovidiu Budusan, a declarat pentru agentia NewsIn ca exista contradictii in referatele Parchetului si ca acestea duc la un posibil profitor al asa-ziselor actiuni de spionaj.

In procesul de ieri, procurorii DIICOT au cerut prelungirea mandatelor de arestare preventiva a celor patru suspecti retinuti in dosarul de spionaj economic, pe motiv ca nu au evaluat inca rezultatele unei perchezitii informatice. La ora inchiderii editiei, judecatorii nu luasera inca nici o decizie.

Sedinta in care se discuta prelungirea mandatelor de arestare pentru Vadim Benyatov, Stamen Stancev, Dorinel Mucea si Radu Mihai Donciu, desfasurata la Inalta Curte de Casatie si Justitie, a inceput marti, in jurul orei 13.30, iar mandatele celor patru arestati expira pe 17 ianuarie, la miezul noptii.

Contradictie pe data perchezitiei

Potrivit Newsin, avocatul Budusan a sustinut ca, la data de 11 decembrie 2006, cind s-a facut prima prelungire a mandatelor in acest dosar, procurorii au cerut timp, inca 30 de zile, pentru a evalua datele obtinute in urma verificarii calculatorului lui Stamen Stancev. Budusan a precizat ca perchezitia respectiva nu a fost facuta pe 11 decembrie, ci abia pe 19 decembrie.

"Perchezitia informatica nu a fost evaluata si pentru asta au cerut inca 30 de zile. Sunt peste 15.000 de pagini printate pentru care ei cer termen de evaluare. Cuplate toate cap la cap, dupa spusele Parchetului, organizatia straina beneficiara a informatiilor de spionaj ar fi ENEL Italia", a spus Budusan.

Ovidiu Budusan a facut de asemenea referire si la faptul ca presedintele ENEL Italia ar fi fost in Romania, ca insotitor al premierului italian Romano Prodi, in timpul intrevderilor cu presedintele Traian Basescu. Informatia nu a putut fi verificata la Presedintie aseara tirziu, insa Guvernul a raspuns ca la intilnirea Tariceanu - Prodi nu a participat nimeni din partea firmei ENEL.