Clasa politica autohtona este supusa o data cu alegerile parlamentare mai multor teste simultane:

1) Clasamentul. Partidele au ocazia sa-si verifice aderenta electorala, iar clasamentul obtinut ar putea avea relevanta pentru scrutinul general din 2008.

Aceasta experienta le poate ajuta sa-si recalibreze fortele, sa proiecteze aliante, sa afle care sunt punctele slabe, care sunt zonele in care nu au priza la public si eventual care sunt oamenii care pe viitor pot fi transformati in locomotive.

2) Integritatea. Listele de candidati pentru europarlamentare vor demonstra in ce masura formatiunile autohtone sunt dispuse sa renunte la persoanele compromise, la traseistii de orice varsta, la colaboratorii fostei securitati, indiferent daca au facut sau nu politie politica, la cei care si-au facut averea pe baza traficului de influenta.

3) Extremismul. Voturile pe care le vor strange partidele conduse de Vadim Tudor si Gigi Becali vor arata cat de mare este numarul marginalilor nemultumiti si daca intr-adevar formatiunile populist-extremiste ar putea fi un pericol pentru viitorul Romaniei.

4) Absenteismul. Potrivit sondajelor romanii sunt tot mai putin interesati de politica, iar primele alegeri europarlamentare care se tin in Romania ar putea scoate in evidenta acest lucru prin procentul celor care vor merge la vot.

5) Soliditatea Aliantei D.A. Liberalii si democratii vor fi obligati sa-si transeze relatia, dupa mai bine de doi ani de razboaie fratricide. Liberalii care si-au pierdut jumatate din electorat ar prefera sa conserve Alianta, in vreme ce PD se orienteaza mai degraba spre gruparea Stoica-Stolojan.

6) Existenta electoratului PC. Alegerile europarlamentare ar putea demonstra ca electoratul Partidului Conservator tinde spre zero. Spre deosebire de formatiuni precum UDMR, care-si mobilizeaza fidelii in momente critice, PC nu are sanse sa stranga mai mult de 5% din votanti daca nu intra intr-o alianta electorala.

7) Impartialitatea presedintelui. Scrutinul europarlamentar este un test si pentru seful statului, care va trebui pentru prima data sa stea departe de Partidul Democrat intr-o lupta electorala.